Societat

PIRINEUS CATALANS

FESTES POPULARS D'ESTIU

Els Pirineus, marc d’una tradició festiva ancestral

Els Pirineus de Catalunya tenen, a banda d’una gran riquesa patrimonial, un extens catàleg de patrimoni immaterial. La Festa Major de Solsona ; Besalú Medieval , el Ball de la Morisca de Gerri de la Sal ..., per només citar-ne algunes, formen part de la cultura i la tradició pirinenca.

Costums i tradicions unides en una expressió cultural farcida de llegendes, gastronomia, cançons i tota mena de festes populars. A l’estiu, les viles pirinenques ofereixen al visitant un ampli catàleg festiu que té lloc en un marc natural immillorable.

N’hi ha de tota mena: religioses, paganes; protagonitzades per gegants o pel foc dels dracs...

A continuació us oferim una selecció d’algunes d’aquestes festes, moltes amb origen ancestral o que commemoren altres èpoques com la medieval.

Ripoll recorda amb un mercat la memòria del comte Guifré

Redacció

La Catalunya medieval va ser terra de comtes, abats i abadesses, la memòria dels quals es troba arreu del país. És en aquest context històric que té lloc el que es coneix com a Mercadal del Comte Guifré .

Es tracta d’un mercat medieval que té lloc a Ripoll per commemorar la mort del comte Guifré , figura històrica vinculada al naixement de Catalunya i de la senyera.

Del 10 al 12 d’agost la vila s’engalana i ofereix un ampli repertori de concerts, concursos de tir amb arc, justes de cavalls, actuacions de grups d’animació i visites teatralitzades per donar a conèixer el Ripoll medieval.

Fontanals de Cerdanya, epicentre pirinenc de la música antiga

Redacció

El Festival de Música Antiga dels Pirineus se celebra en diversos municipis dels Pirineus catalans durant l’estiu. La vila de Fontanals de Cerdanya acull el 20 d’agost una d’aquestes sessions. L’església romànica de Santa Eulàlia d’Estoll és un espai impressionant. Datada del segle XVIII, és un espai únic per sentir-hi sonates i danses barroques.

Precisament Fontanals compta amb un gran patrimoni religiós. En un espai relativament petit aplega un conjunt de cinc esglésies d’estil romànic.

El Ball de la Morisca, una joia de la cultura catalana

Redacció

El tercer cap de setmana del mes d’agost podeu gaudir a Gerri de la Sal del Ball de la Morisca , considerat una de les de les joies de la cultura popular i tradicional del país. El ball es representa durant la festa major del poble.

És un ball antic que, segons la llegenda, rememora la victòria del poble de Gerri de la Sal davant l’atac sarraí. Una reina cristiana de la vila de gran vellesa és presonera d’un rei morisc que n’estava enamorat. Ella, per guanyar-ne la confiança i poder escapar, li ensenya una bonica dansa en adonar-se que ell no sap ballar. Primer s’agafen de la mà i a cada pas de ball ella s’allunya una mica més. Llavors, enmig del ball, la reina aprofita per escapolir-se i fugir cap un grup de soldats armats (els escopeters), els quals l’alliberen del captiveri.

A la plaça de Sant Feliu es fa primer la representació teatral i, tot seguit, el Ball de la Morisca.

La Festa Major de Solsona, degana de les festes populars

Redacció

La Festa Major de Solsona és una de les festes més antigues i amb més tradició de totes les festes majors de Catalunya. Se celebra en honor a la Mare de Déu del Claustre i té un marcat caràcter mediterrani i folklòric. Es conserva la celebració del Corpus , que data del segle XIII, d’on van sorgir figures com l’àliga, el drac i la mulassa, que s’han incorporat a la tradició llegendària de la ciutat.

Totes tres bestioles tenen un ball propi. Acompanyades de gegants, nans i cavallets llueixen les millors gales entre els dies 7 i 10 de setembre.

Us recomanem que aneu fins a la plaça Major per gaudir del ball, tant del de bastons com del de gegants, ambdós a ritme de flabiol.

Pels més atrevits hi ha d’altres esdeveniments, com ara la tronada, feta pels trabucaires de Solsona , que són els més antics de Catalunya. Tot un espectacle.

Besalú torna mil anys enrere pel setembre

Redacció

El petit però conegut municipi de Besalú , acull el primer cap de setmana de setembre la festa Besalú Medieval . La vial torna mil anys enrere i transforma el centre històric en un escenari únic, on la història però també la fantasia transporta el visitant a l’antic comtat de Besalú.

Durant dos dies la vila es converteix en un gran mercat, ple d’activitats, amb carrers guarnits i productes artesanals.

El centre històric, dels del Pont Vell fins als marges del riu Fluvià , és l’escenari de conteses medievals, escoles de cavallers, trobades d’oficis antics i d’arquers fent tir, de justes de cavalls, de músics de carrer i d’espectacles de foc.

Pels que no tenen mai por els recomanem travessar el carrer dels Atrapats, ple de leprosos, bruixes i presoners que persegueixen el visitant fins que aquest aconsegueix sortir. Terrorífic.

Danses araneses del segle XIII a la Festa Major de Vielha

Redacció

Vielha , capital de la Val d’Aran , celebra la festa major en honor de la Mare de Déu de Mijaran entre el 3 i l’11 de setembre. El dia 8, el dia de la Verge, els cantants i dansaires de la colla de Santa Maria de Mijaran ofereixen un espectacle de danses tradicionals araneses, que es remunten al segle XIII, i ho fan amb els vestits tradicionals.

Per la seva orografia muntanyenca, les curses populars de muntanya i marxa nòrdica són una part important de l’agenda d’activitats de la festa major, que també inclou un tast de vins, processons, àpats populars i una cercavila.

Podeu obtenir més informació de tot el que us hem ofert en aquests articles en aquest lloc web .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona