Societat

JORDI MONT

PRESIDENT DELS AMICS DELS PESSEBRES DE SANT VICENÇ DE MONTALT

“No cal ser artista, només disfrutar i tenir gust per fer els pessebres”

Sant Vicenç de Montalt té la Llar del Pessebre a la Casa de Cultura, on tot l’any es poden veure els diorames que els Amics del Pessebre posen al dia i renoven per a les festes de Nadal

Abans teníeu el Museu del Pessebre de Catalunya i ara la Llar del Pessebre. Sou més modestos?
No és això. Tenim una llarga tradició i la força de la gent per fer pessebres però sempre s’anava de rellogat ocupant espais que ens cedien. El 2013 es va fer el Pessebre de Catalunya al Delme, l’antic cinema del poble. Allà, hi van venir expositors d’arreu i l’Associació de Pessebristes de Catalunya va fer el museu on es van exposar els diorames durant uns anys.
I què va passar?
Jo no hi era, aleshores, però per les raons que fos es va acabar traslladant a Montblanc. L’església tenia altres plans per a aquell local que no reunia les condicions com a museu i va ser quan l’Ajuntament es va comprometre a fer el local per traslladar-nos a la Casa de Cultura.
Una llar del pessebre...
Sí, més petit del que s’havia previst, perquè aquí un museu de Catalunya no hi té cabuda. Ara tenim el museu només amb les obres d’aquí. Tot el que es va traslladar a Montblanc, altres pessebres d’arreu, pel que tinc entès està tancat. Ara ens dediquem només a les obres que són de Sant Vicenç.
I què hi pot veure el visitant?
Tenim unes dues mil figures classificades i també d’altres de col·leccionisme. Els membres de l’associació fem els pessebres i també els 16 diorames. N’hi ha 16 que refem i es poden visitar des del 16 fins al 22 de gener. També obrim a grups de jubilats o escoles que ens ho demanen durant el curs.
Hi ha interès pels pessebres fora del Nadal?
Quan ve el fred ja tenim gent que vol venir. No abans perquè, aquí, hi tenim el taller, ocupem la sala d’exposicions. Fins abans de Setmana Santa es fan visites, però la resta ocupem la sala nosaltres per treballar i anar fent canvis. Cada any volem mostrar novetats i necessitem dedicar-hi mesos.
Algun dels treballs que destaqui?
Ja fa dos anys que treballem amb un on es mostren diferents oficis amb figures del germans Muns, que són veritables joies d’art. L’any passat teníem figures napolitanes amb moviment.
I la novetat d’aquest any?
Tenim figures originals de diferents països. Vam contactar fa temps amb les ambaixades, i no totes, però una trentena van respondre enviant figures del seu país. N’hi ha d’originàries del Canadà, el Japó, la Xina...
I teniu alguna sorpresa amb la internacionalització?
No, la majoria de figures representen el naixement. Encara que siguin països budistes o sintoistes els catòlics d’allà han adaptat les figures. En les que tenim del Perú es veuen llames en comptes de xais que acompanyen els pastors i els Reis de l’Orient.
Els materials també canvien?
Les figures del Canadà són de fusta i en canvi al naixement japonès van amb la roba dels seus quimonos. També hem aprofitat per posar als diorames cases de suro que teníem de donacions i que daten del segle XIX.
Us costa tenir relleu?
Jo només fa tres anys que hi soc però l’associació fa 37 anys que elabora pessebres amb gent que n’és l’ànima, com ara l’Enric Pons. Ara som pocs, només sis persones, i cada any mirem de fer crida per si reclutem algú. Nosaltres estem jubilats i hi podem dedicar un parell d’hores cada dia.
Però no tothom serveix?
No creguis, jo molta traça no tinc. Com a enginyer puc muntar la part elèctrica dels diorames i posar-hi llum i so. No cal ser artista, només disfrutar i tenir gust per fer els pessebres.
Hi ha una part etnològica en un museu com aquest?
Segur. Només mirant la part dels oficis podem veure com funcionaven els molins de fer oli, la filadora, el guixaire. Les escoles que ens visiten poden veure com funcionaven aquests oficis ja desapareguts.
I aquestes eines en miniatura?
Tenim dues vitrines dedicades a l’artesà Ramon Terrades, que era el ferrer del poble. Ens ha cedit totes les miniatures d’eines reals que ens serveixen per fer-les aparèixer als pessebres.
La sorpresa final, però, és el pessebre monumental. Què té de diferent?
Com a pessebre monumental n’hi ha de més espectaculars, però el nostre vol ser com un teatre. Expliquem una història. Aquest any podeu conèixer Les Voltes de la Masia, on expliquem les activitats que s’hi feien, el vi, l’oli i la matança del porc, i una història relacionada amb el naixement.
No l’expliquem.
Millor que vinguin a veure-la. Estem dos mesos preparant-ho i ens agrada que la gent se sorprengui. L’any passat era una marina amb vaixells que es movien.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC