Societat

Conflicte entre la Generalitat i Breda i Riells pels vigilants

El Departament d’Interior impugna al TSJC el conveni entre els ajuntaments perquè els guàrdies treballin als dos pobles en cas d’emergència

Els consistoris consideren que l’acord és vigent

El Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya ha impugnat un conveni entre els ajuntaments de Breda i Riells i Viabrea sobre el treball conjunt dels vigilants municipals. El govern rebutja que els guàrdies actuïn als dos pobles, indistintament, en cas d’emergència perquè en cap dels dos pobles hi ha policia local.

Els dos equips de govern, d’ERC, van aprovar per ple el conveni de col·laboració entre els dos cossos. L’acord materialitzava una col·laboració que s’allarga des de fa més de vint anys. “Vam voler que el que funciona de manera tàcita quedés reflectit sobre un paper per donar seguretat jurídica al cos dels vigilants, que ho havien reivindicat”, indica l’alcalde de Breda, Dídac Manresa.

Reclamació

A Riells i Viabrea assenyalen que el maig del 2014 els caps de la guàrdia municipal de Breda i Riells havien entrat un escrit a l’Ajuntament en què reclamaven el conveni per la feina que fan amb els col·legues de Breda. “Es va voler reglamentar que els vigilants puguin ser requerits a anar fer un servei a l’altre municipi si hi ha un cas de força major”, explica el regidor de Seguretat de Riells i Viabrea, Felipe Juan González.

El conveni té una durada de quatre anys, prorrogable a quatre més. Pels dos consistoris continua vigent malgrat la impugnació. El text especifica que la feina conjunta als dos pobles és “per a totes aquelles actuacions que tinguin a veure amb accions de col·laboració de les respectives guàrdies, de caràcter urgent que no s’hagin pogut planificar i que no esdevingui en la prevenció de la comissió d’un delicte, i sempre sota requeriment i motivació”.

Per a imprevistos

González assenyala que si hi ha algun incident l’arribada dels Mossos es pot endarrerir més del compte perquè han de venir de lluny. Per això, lloa la feina conjunta dels vigilants. El regidor de Riells explica que mancomunar el servei de seguretat exigiria una inversió més gran.

Els plens van avalar el conveni: a Riells ho van fer el 22 de maig i a Breda, el 19 de juny. Però dos mesos després de la signatura, el Departament d’Interior va dir que el conveni no tenia raó de ser i era contrari a la reglamentació perquè cap dels dos pobles té policia. Els vigilants dels dos pobles cobreixen, per torns, les 24 hores del dia i els set dies de la setmana. Segons el padró del 2016, Breda té 3.722 habitants i Riells i Viabrea, 3.927.

LA DATA

01.08.17
Va ser
el dia que Interior va informar l’Ajuntament de Riells que no dona validesa al conveni sobre els vigilants.

LA FRASE

Tot i el recurs del departament, el conveni és vigent i vàlid. Ho considerem els dos ajuntaments
Dídac Manresa
ALCALDE DE BREDA (erc)

LA XIFRA

4
anys
és la durada del conveni entre els dos consistoris. L’acord es podria prorrogar per quatre anys més.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES