Societat

ensenyament

Un dia delicat, a Ripoll

La comunitat educativa es conjura per fer front a les possibles conseqüències que les morts pels fets de Barcelona i Cambrils puguin tenir en la convivència entre cultures

Per als ripollesos, començar el curs escolar sense incidents de cap mena era una condició indispensable per demostrar al món i a ells mateixos que és possible superar el cop que han suposat per al poble els atemptats gihadistes del mes passat a les Rambles de Barcelona i Cambrils, i les morts o detencions dels seus autors, la majoria dels quals eren o són de Ripoll. Alguns dels terroristes estaven estudiant un cicle formatiu en un institut local o ho havien fet, i la majoria havien cursat la primària i l’ESO en centres ripollesos. És normal que es pugui considerar en risc la cohesió social existent.

Nens i adolescents que són familiars dels joves morts pels Mossos o empresonats, així com un nombre elevat de mainada d’altres famílies musulmanes, ahir van entrar de nou a les aules. Segons l’Ajuntament i el Departament d’Ensenyament, la jornada va discórrer amb normalitat, un fet que era d’esperar atès que fins ara no s’havia registrat cap incident remarcable al municipi que es pugui relacionar amb els atemptats. Però, a les aules, el més complicat vindrà ara. “Seran dies que els alumnes formularan preguntes i hi haurà angoixes, però també es tractarà de posar sobre la taula anhels i esperances”, manifestava ahir el director dels serveis d’Ensenyament a Girona, Josep Polanco, que –per escenificar la importància que el departament atorga a la situació– va ser al matí a Ripoll, fent costat a l’alcalde, Jordi Munell, en la presentació del nou curs escolar. Els mestres i professors dels centres ripollesos han estat assessorats en dues sessions formatives per fer front a un context de dol, tractar la diversitat religiosa i saber gestionar “situacions complexes”. Les habituals reunions d’inici de curs dels centres educatius amb els pares ja es van fer la setmana passada. En aquestes trobades se sol parlar de la qüestió de la convivència, però aquest cop això ha tingut més rellevància. Segons Polanco, en el fons s’està aplicant a Ripoll una manera de fer amb la qual es treballa des de fa anys arreu del país, però amb més intensitat. Aquest curs, als cinc centres d’ensenyament de Ripoll hi estudiaran 930 alumnes d’infantil i primària i 360 de secundària. En la totalitat de la comarca hi ha 1.944 matriculats d’infantil i primària, i 662 de secundària.

Al marge de l’àmbit estrictament escolar, el Consorci de Benestar Social del Ripollès té en marxa un servei d’acompanyament psicològic per a tothom que ho necessiti, arran dels atemptats i la mort o detenció dels seus autors. Hi han atès tant familiars dels terroristes com gent que hi estava vinculada de manera indirecta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva