Societat

Troben un crani i una cama a la tomba del soldat de Cassà

Els treballs d’exhumació, que formen part del pla de fosses de la Generalitat, s’allargaran tres dies més

El conseller Raül Romeva va visitar ahir la zona

El soldat desconegut, que està enterrat des del 1939 en un marge del camí de cal Porrer de Cassà, ho és cada vegada menys, gràcies als treballs d’exhumació que s’han dut a terme des de fa uns dies i que s’allargaran almenys dos dies més. Els treballs formen part del pla d’exhumació de fosses de desapareguts durant la Guerra Civil que du a terme la Generalitat, i ahir van visitar la tomba el conseller d’Afers i Relacions Institucionals, Raül Romeva; l’alcalde de Cassà, Martí Vallès, i el regidor de Cultura, Josep Ferrer. Les tasques arqueològiques avancen a molt bon ritme, com ho demostra el fet que ahir, mentre es visitava la zona, en poc més de mitja hora es van fer troballes destacades.

El primer que es va trobar, ja fa uns dies, va ser un crani trencat i malmès, però quan es va gratar més es va descobrir un fèmur, la ròtula i la cama esquerra, en connexió anatòmica. Mentre Romeva parlava amb les arqueòlogues es van posar al descobert també els dits del peu del soldat, i a l’altura del fèmur i poc abans també havien trobat teixit en què hi ha una estrella vermella i dues línies grogues.

Romeva va agrair a les famílies, entitats memorialistes, a l’Ajuntament, al propietari dels terrenys i als arqueòlegs i antropòlegs les facilitats i la feina que estan fent per posar llum a la història. Va recordar que el procés d’exhumació de fosses ja fa 80 anys que s’hauria hagut de fer, i que és un deute històric que calia afrontar. També va destacar el respecte absolut que han tingut els cassanencs amb el soldat enterrat, on hi ha dues creus i on la gent fins i tot portava flors. També va recordar que hi ha una part “emocional i psicològica que cal saber gestionar, ja que hi ha persones que fa anys que busquen els seus familiars”. De fet, hi ha dues famílies que s’han adreçat a l’Ajuntament indicant que podria ser el seu familiar: la família del brigadista txec Pavel Antos, i la del croat que va venir a lluitar amb el bàndol republicà Josip Mufic.

Símbol de guerra o pau

Les restes seran objecte d’un estudi antropològic i forense i posteriorment es farà un estudi genètic. L’arxivera cassanenca, Dolors Grau, va destacar que la tomba del soldat desconegut ha estat des de sempre “un símbol de la guerra o de la pau, segons com es miri, i tot el poble en parlava”. Tot i que sempre s’ha dit que Cassà va ser “un oasi” en el context de la guerra, els fets demostren que hi va haver “fets bèl·lics que no s’han estudiat”, va afegir Grau, recordant que Cassà va ser bombardejada tres cops. Els treballs arqueològics continuaran fins dimecres, quan s’espera haver completat l’exhumació del cos.

LA DATA

3/2/1939
És el dia
que el brigadista internacional hauria mort, en retirada cap a França, abatut per soldats franquistes.

LA FRASE

S’ha de destacar el respecte absolut que han tingut els cassanencs amb el soldat enterrat
Raül Romeva
Conseller d’Afers i relacions institucionals

LA XIFRA

7
Des del 1999
s’han registrat 66 actuacions de recollida de restes òssies, i s’han identificat set persones.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Suport de la Zona Franca per al centre neurològic per a infants d’AVAN

TERRASSA

Campanya de sensibilització contra l’assetjament escolar

FIGUERES

El soterrament de les línies d’alta tensió entre Reus i Castellvell es farà realitat en cinc anys

Reus

Girona planteja una nova ordenança municipal de tinença d’animals

GIRONA
sequera

Els pantans guanyen fins avui 21 hm³ i 47 entre març i abril

barcelona

Ocupen un local municipal que usen els castellers per crear un casal de joves

SANT CUGAT DEL VALLÈS
societat

Jutgen un acusat que afronta més de 17 anys de presó per violar l’exdona

girona
societat

Confirmats 23 anys de presó per un home que va matar la dona

Barcelona
societat

Torna la fira d’ocupació TreballemGi a Alt Empordà, el 15 de maig

figueres