Societat

Catalunya contra el gihadisme

Mostra de dolor i de solidaritat a Ripoll

La plaça del Monestir es va omplir per rebutjar els atemptats en un acte en què la germana de dos dels terroristes va fer costat a les famílies de les víctimes i va demanar a la societat un exercici d’autocrítica

La crida feta per l’Ajuntament de Ripoll i les entitats locals, demanant que es participés a la concentració d’ahir, va tenir una resposta massiva. La plaça del Monestir es va omplir de gent, tant del municipi com de la resta del Ripollès i comarques veïnes així com de forasters que, aquests dies, passen les vacances a la zona. La presència de la comunitat musulmana va ser notable, així com la representació del govern (el conseller Santi Vila i la consellera Dolors Bassa) i de parlamentaris (entre els quals, el vicepresident primer del Parlament, Lluís Guinó). Abans de la concentració es va celebrar un ple extraordinari en què es va donar a conèixer un manifest institucional de l’Ajuntament que, en acabat, l’alcalde va llegir durant l’acte a la plaça.

Amb el lema Ripoll per la pau, un pas endavant i conduïda pel periodista Francesc Rubió, durant la concentració van tenir lloc una sèrie d’intervencions a càrrec de representants de diferents col·lectius, intercalades amb actuacions musicals i de dansa. L’objectiu era deixar clar, davant la mirada de mig món (desenes de mitjans catalans, estatals i internacionals van cobrir l’esdeveniment), que en el poble d’on eren la majoria dels implicats en els atemptats de Barcelona i Cambrils s’està en contra de la violència. Alhora, es tractava d’emetre un missatge que enfortís la convivència intercultural al poble pel risc que hi apareguin actituds xenòfobes o, com es va dir, evitar que s’estigmatitzi una determinada comunitat.

La pèrdua dels fills

Va ser significatiu el condol que la portaveu de la xarxa veïnal Som Ripoll va donar, a més dels familiars de les víctimes, als familiars dels autors de l’atemptat que han mort: “Acompanyem el dolor del nostre poble, de tothom qui ha perdut, també, els seus fills, que tenien els seus desitjos i la seva vida. Perquè som humans, perquè vessem llàgrimes per la gent que estimem.”

En nom dels musulmans

Però la intervenció que va provocar més aplaudiments –i força plors també– va ser la de la representant de la comunitat musulmana. Per sorpresa de la majoria, qui es va posar darrere el micròfon va ser Hafida Oukabir, germana de dos dels terroristes: Moussa (mort a trets a Cambrils) i Driss (empresonat a Soto del Real). En nom dels musulmans de Ripoll, la noia va rebutjar els atemptats, va donar suport als familiars de les víctimes i, sense poder evitar les llàgrimes, va cridar “no al terrorisme, no a la violència, sí a la pau”. El discurs de Hafida, però, va anar més enllà i va tocar el quid de la qüestió: “Que un jove que ha nascut o ha arribat des de petit a Catalunya es rebel·li contra el país o el més preuat que té, que és la seva ciutat, vol dir que tenim un veritable problema que no hem d’amagar.” Per això, va reclamar un exercici d’autocrítica a les administracions i a les entitats. “Hem de canviar moltes coses que creiem que no s’adapten als temps que corren”, va assenyalar. Finalment, va mostrar l’agraïment dels musulmans als Mossos d’Esquadra i a la Guàrdia Urbana, “que treballen per a tots nosaltres i han de saber que sempre tindran el nostre suport i la nostra estima”.

Alumnes de la Casa d’Oficis, on havien estudiat alguns dels terroristes, van afegir-se a la convocatòria amb un text que incloïa un record als nois “amb el cor trencat i desolat” així com una crida per abolir les fronteres: “Recordem que la nostra verdadera nacionalitat és la humanitat”, van concloure.

LES FRASES

Volem les places del poble vives, els carrers plens de tots els ripollesos, sense que ens importi la seva procedència
Només amb amor, amb un somriure i amb la solidaritat conjunta és possible la unió dels pobles
Xarxa Veïnal Som Ripoll
Hem de treballar perquè els nostres joves catalans musulmans no abracin ideologies perverses
Volem agrair la feina dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana
Hafida Oukabir
COMUNITAT MUSULMANA DE RIPOLL
No exculpem a ningú i condemnem el que ha passat, però sense criminalitzar qui no toca
Recordem que la nostra verdadera nacionalitat és la humanitat
Alumnes de la Casa d’Oficis

Santi Vila es reuneix amb la comunitat musulmana

Abans de la concentració, el conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila, es va reunir ahir al migdia a Ripoll amb representants de l’empresariat de la comarca i de la comunitat musulmana. “[Els musulmans] no han de justificar-se pels fets ocorreguts”, va dir el conseller a la sortida de la trobada, i hi va afegir: “Ens hem de deixar de tòpics i prejudicis perquè cada ciutadà respon a la seva condició individual.” Segons el parer de Vila, si es vol evitar que es produeixin casos d’exclusió, pel que fa a l’Ajuntament, “ara li toca treballar dur i tenir un compromís ferm amb les polítiques municipals que evitin discriminar els ciutadans segons el seu origen”.

En el sentit del que no s’han cansat de repetir durant els últims dies la majoria de líders polítics, el conseller va subratllar que Catalunya “ha estat un model de societat oberta, plural i d’integració”. Vila està convençut –va manifestar– que la comunitat musulmana superarà aquesta situació i els catalans “de nou, serem coneguts i reconeguts com una societat lliure, democràtica i respectuosa amb la diversitat”.

En les trobades d’ahir al migdia, Vila va estar acompanyat de l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell; el secretari general d’Empresa i Coneixement, Pau Villòria; el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joan Aregio; i el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Recerca a l'abast de tothom

Barcelona
biologia

Comptar i identificar papallones, un clàssic pioner que encara creix

DEMOGRAFIA i visió per computació

Ajudar els ordinadors a crear una xarxa social dels avantpassats

etnografia

Estudiar els pastors actuals per entendre la ramaderia del neolític

contaminació Acústica

Pla per controlar el soroll de l’oci nocturn a les places de Gràcia

ecologia

Detectius als boscos per calibrar la sequera

LA CRÒNICA

Contenidors i senglars a Montjuïc

oceanografia

Surfistes, bussos i banyistes al rescat del mar

Frederic Bartumeus
Biòleg impulsor del projecte Mosquito Alert

“La ciutadania pot ser a tot arreu”

Blanes