Societat

Societat

Medi Ambient

M’ofego i és culpa de França

Una parisenca demanda l’Estat per la seva inacció davant la pol·lució

S’esperen una trentena de denúncies semblants arreu del país

La contaminació és el tercer agent causal de mortalitat després del tabac i l’alcohol

A París ja està assumit que, depenent del dia, els nou euros que costa accedir al mirador de la basílica del Sagrat Cor poden anar directament a les escombraries. La boirina que s’instal·la a la ciutat en dies de pic de pol·lució, densa i blanquinosa, impossibilita albirar gaire res més enllà del barri de Montmartre, el turístic turó on està situat el temple. La falta de visibilitat és només un efecte, el menys perjudicial, durant els pics de contaminació que pateix la capital francesa. Se n’han viscut una cinquantena en els darrers dos anys, i mantenen les autoritats en alerta constant. Per Clothilde Nonnez, però, no fan suficient.

Nonnez és una antiga ballarina professional que es va instal·lar a París el 1987. Esportista de mena, només va tardar dos anys a desenvolupar un cas d’asma greu, que Nonnez associa a la contaminació de l’aire de la capital. Tenia 29 anys, i des de llavors a l’asma se li han afegit bronquitis crònica, operacions de sinusitis i pneumònies. Ara, amb 57 anys i després de tres dècades a París, ha dit prou. Al més pur estil Erin Brokovich (l’activista que va guanyar un judici per contaminació d’aigües a Pacific, una de les companyies de gas i electricitat més mastodòntiques del món, i que va ser interpretada al cinema per Julia Roberts), vol una reparació de l’Estat: l’ha denunciat per valor de 140.000 euros per no haver fet respectar les normes de qualitat de l’aire a França. “La vida de la meva clienta està molt condicionada pels seus problemes de salut, pels seus viatges a urgències quan hi ha pics de pol·lució, i pels seus tractaments permanents”, ha explicat l’advocat de Nonnez. A això hi suma l’angoixa pel risc creixent de contraure un càncer lligat a la mala qualitat de l’aire. No n’hi ha per a menys. La sanitat francesa va publicar un estudi l’any passat en què posava xifres a la mortalitat associada a la contaminació ambiental. Fins a 48.000 persones moren cada any a França per aquest motiu, que s’ha convertit en el tercer agent causal de mortalitat després del tabac i l’alcohol. No només això. De mitjana, en ciutats de més de 100.000 habitants, la contaminació redueix l’esperança de vida en 15 mesos. El pas de Nonnez és revolucionari. Mai abans un particular havia denunciat l’Estat francès per la pol·lució que pateix el país. Sí que ho havien fet associacions com Respire, que fa tres anys va presentar, sense èxit, una demanda semblant. Més enllà del desenllaç judicial, les organitzacions ambientalistes esperen que, en tractar-se d’una iniciativa provinent directament de víctimes de la pol·lució, pressioni més l’Estat. L’advocat de Nonnez confirma que en les properes setmanes seran presentades una trentena de demandes similars a tribunals d’altres ciutats del país.

La primera rèplica ja s’ha produït. En el fulgor electoral de la campanya a les legislatives, la candidata dels verds a la novena circumscripció del Nord, Sandrine Rousseau, ha presentat una demanda semblant al tribunal de Lilla, capital regional. Rousseau sap que hi té poc a pelar. “Són causes difícils de guanyar, però cal fer avançar la qüestió”, remarca, abans d’animar els ciutadans “farts d’aquest aire irrespirable” a seguir-la. Una crida aventurada, a tenor d’un sondeig publicat al març en què el medi ambient apareixia com l’onzena preocupació dels francesos. Amb la seva empenta, Nonnez i Rousseau aspiren a posar la qüestió a l’agenda política i social.

48.000
persones
moren cada any per malalties causades per la contaminació ambiental a França.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona