Societat

Societat

Avui el pagès ets tu!

La segona edició de Benvingut a Pagès vol tornar a apropar els catalans al sector primari del país i que coneguin els productes de proximitat

A banda de granges i explotacions agrícoles, hotels rurals i restaurants faran menús especials amb productes de la terra

És una bona ocasió perquè les famílies coneguin el territori

“Si venen nens farem untaller de pintura amb vi”, avisa la Noemí, del Molí de Rué de Vinebre

Del 3 al 5 de juny, dilluns festiu, el pagès pots ser tu. El pagès o el pescador o el ramader. Desenes d’explotacions agrícoles, ramaderes i de pesca de tot Catalunya obriran les seves portes a tothom qui les vulgui visitar prèvia inscripció a través d’internet.

Serà la segona edició de Benvinguts a Pagès, una iniciativa impulsada per la Fundació Alícia en col·laboració amb les conselleries d’Empresa i Coneixement i d’Agricultura de la Generalitat. Del que es tracta és de donar a conèixer el sector primari, que els ciutadans puguin veure el producte que després consumim in situ i, a la vegada, que aquestes activitats serveixin per potenciar el turisme interior i estimular el consum de producte de casa. “Volem donar importància al territori i donar a conèixer els productes de proximitat. Està pensat per al públic de casa nostra perquè conegui el país”, explica Xavier Espasa, director de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), organitzadora, amb la Fundació Alícia, d’aquestes jornades, una iniciativa que ha de servir d’excusa per “per dinamitzar el territori”. Per això al voltant de les explotacions que obriran les seves portes, un estol de restaurants i allotjaments rurals faran preus especials i paquets per atraure el màxim públic possible. S’hi espera, sobretot, públic familiar.

“L’any passat vam tenir molt bona acollida. Va ser molt agradable de veure que la gent quedava sorpresa pel procés del cultiu, perquè nosaltres fem planter de plantes aromàtiques i, després, totes aquestes plantes que han pogut veure dintre dels hivernacles, se les troben crescudes en un camp”, explica Joan Canal, de l’Espai Can Mir, de la comarca de la Selva. “Sobretot van venir famílies i ens va sorprendre l’interès dels nens, que són els que fan més preguntes”, explica. Aquest productor assegura que l’interès per les herbes aromàtiques creix perquè “qui més qui menys s’hi identifica, sigui algú que es vol fer un mojito amb menta fresca, sigui algú que es fa infusions, que en vol per fer melmelada o, senzillament, per aconseguir un espai amb bona olor o per cuinar”.

Al Molí de Rué de Vinebre, a la Ribera d’Ebre, fan vi i oli i encara tenen, tot i que ja no fan servir, els molins antics de fer oli. “Farem una visita guiada pels antics molins i també per les instal·lacions noves, perquè es pugui veure el procés d’elaboració tant del vi com de l’oli. Quan acabem farem un tastet i si hi ha nens farem un taller de pintar amb vi”, explica la Noemí Poquet, que recorda com a molt bona l’experiència de l’any passat: “A part de turistes també van venir a coneixe’ns veïns del poble que per motius de feina han marxat a viure fora i ni sabien el que fem.” Els del Molí de Rué també tenen una agrobotiga on els visitants podran comprar, a part d’oli i vi d’ells, altres aliments fets de forma artesanal d’altres productors de la zona.

“La gent pot visitar les explotacions de nord a sud i no quedar-se en la que té el costat de casa”, proposa des de la Fundació Alícia el seu director, Toni Massanés, ja que va recordar que hi ha productors a tots els punts del país. “Realment és un bon moment per anar a conèixer pobles que no hem vist mai. Aprofitar el cap de setmana llarg que se’ns presenta”, insisteix Xavier Espasa, director de l’Agència Catalana de Turisme (ACT).

Hi ha explotacions representatives de tots els productes que es cultiven i fan a casa: des de les plantacions de fruita seca a les granges d’animals, d’explotacions de cereals, arròs i de llegums, a vinyes i olivars per veure d’on surt el vi i l’oli. A alguns els poden interessar els camps de fruiters i veure la fruita madura a punt de collir o camps de verdures i hortalisses. Entre els productors que s’anuncien a les xarxes socials destaquen el centre d’apicultura Mel Muria del Perelló, al Baix Ebre, una oportunitat única per veure abelles i la mel que fan. O un altre producte no gaire usual de poder veure: el safrà. Safrà del Montsec, al Pallars Jussà, cultiven safrà de forma ecològica. Per saber les granges que s’han afegit a aquesta iniciativa només cal posar Benvingut a Pagès 2017 i s’obre el web amb tota la informació.

12.500
persones
es preveu que visitin les 250 explotacions agràries que obriran les seves portes a la ciutadania del 3 al 5 de juny. S’hi afegeixen 160 restaurants i 200 cases rurals i allotjaments, que oferiran el menú Benvinguts a Pagès, elaborat amb productes de proximitat, i paquets especials d’allotjament per al cap de setmana. Les explotacions realitzaran visites gratuïtes i oferiran en finalitzar-la una petita degustació dels seus productes, que els turistes podran comprar si ho desitgen.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs