Societat

Foment reparteix xavalla

El ministeri anuncia l'inici de les obres del col·lector de Prim a l'estació de la Sagrera, dos anys després d'haver-les adjudicat

De la Serna admet que l'escàndol judicial dificulta el progrés dels treballs

L'octubre del 2014, l'aleshores alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va arrencar de l'aleshores ministra de Foment, Ana Pastor, el compromís d'impulsar el col·lector de Prim, una obra indispensable en l'ordenació del sector ferroviari on es construeix l'estació de la Sagrera. El compromís es va concretar en l'adjudicació de l'obra a Dragados el maig del 2015 per 10,4 milions d'euros, circumstància que va ser anunciada pel ministeri en una nota que es reprodueix en aquesta pàgina. Ahir, gairebé dos anys després d'aquella adjudicació, l'actual ministre de Foment, Íñigo de la Serna, es va comprometre amb l'actual alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a posar la primera pedra de les obres del col·lector abans de l'estiu.

De la Serna ho va anunciar amb un somriure als llavis, mentre que Colau, després de celebrar la notícia, va fer bona l'expressió que diu que gat escaldat amb aigua tèbia en té prou, i va advertir: “Tenim les nostres reserves; esperarem que comencin les obres.” El ministre i l'alcaldessa van comparèixer davant la premsa a la galeria gòtica de l'ajuntament, després d'una reunió de poc més d'una hora que es va celebrar a Barcelona, un “gest” que Colau va agrair.

L'obra anunciada ahir consisteix en una galeria de gairebé 500 metres de llarg que ha de permetre el pas de les aigües brutes dels barris situats al nord de la plataforma ferroviària fins al sector sud.

El del col·lector de Prim és l'únic compromís tangible amb relació al projecte de l'estació de la Sagrera que va arrencar ahir Colau al ministre De la Serna. La resta va ser tot dir vaguetats i donar allargues, amb l'argument que l'escàndol de corrupció descobert a Adif i el control judicial que hi ha de l'obra dificulten en gran manera els tràmits administratius per fer avançar el projecte.

El ministre, però, es va comprometre a convocar el consell d'administració de la Societat Barcelona Sagrera, tal com li han reclamat les administracions catalanes. Entre els plans del ministre, hi ha reprendre els treballs de la plataforma ferroviària i els accessos a l'estació abans que acabi aquest any. Però, quan se li va demanar que concretés una mica més aquesta qüestió, De la Serna es va excusar assegurant que, fins que no estigui enllestida l'auditoria externa encarregada sobre l'estat de les obres, no es podrà decidir per on es continuen els treballs.

L'escàndol de corrupció investigat pel jutjat va posar al descobert que s'han facturat unes quantitats de formigó superiors a les que realment es van fer servir; per tant, es desconeix amb exactitud l'obra feta, i és per això que hi ha la necessitat de fer l'auditoria.

Encara pitjor estan les obres de reforma de l'estació de Sant Andreu, on paren els trens del servei de rodalies, de les quals el ministre va dir que estan en una “situació molt difícil per la complexitat del procés judicial”.

Tot i la cordialitat de la trobada, Ada Colau va recordar al ministre que “la Sagrera no pot esperar més”, va denunciar la situació de “cicatriu oberta” i va clamar per donar una resposta als “milers de veïns afectats” per l'aturada dels treballs.

Més satisfacció va mostrar l'alcaldessa pel compromís del ministeri d'aportar 10 milions d'euros al transport públic de l'àrea metropolitana de Barcelona per fer possible la congelació de les tarifes. “És una bona notícia, però l'any vinent caldrà fer un nou esforç”, va advertir Ada Colau.

Al marge de la Sagrera, el ministre de Foment va voler abordar l'altra gran qüestió ferroviària que preocupa Barcelona: el servei de rodalies. En aquest àmbit, va anar una mica més enllà del detall de les obres que ja va anunciar en la seva visita a Barcelona, acompanyant Mariano Rajoy, la setmana passada, i va anunciar que “aviat” podrien començar les obres per modificar la configuració de la capçalera de vies a l'estació de Sants, fet que ha de permetre optimitzar l'explotació del servei.

Colau i De la Serna també van parlar de la qüestió de l'habitatge. L'alcaldessa va demanar més diners per a aquest àmbit, mentre que el ministre va respondre que ja tenen gairebé enllestit el pla de l'habitatge 2018-2021 amb noves mesures.

LES FRASES

Quant a l'anunci de l'inici del col·lector de Prim, tenim reserves; esperarem que comencin les obres
Ada Colau
alcaldessa de barcelona

LES FRASES

En les obres anunciades per al servei de rodalies, hi ha un 100% de compromís de compliment
Íñigo de la Serna
ministre de foment
Ja n'hi ha prou de promeses i bones paraules del ministre de torn. Cal l'inici immediat de l'obra
Joaquim Forn
portaveu del grup demòcrata a barcelona
És indigne que aquest personatge sigui rebut per Colau escenificant una normalitat inexistent
María José Lecha
regidora de la cup a barcelona
Estem massa acostumats a promeses que després no es converteixen en realitat
Alfred Bosch
president del grup d'erc a Barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona