Societat

Societat

Bassa anuncia un pla de xoc per atendre menors tutelats

Aquest any s'obriran quatre nous CRAE a la demarcació de Girona i se sumaran als dotze existents

Es posarà en marxa el primer centre d'educació intensiva

Els nous CRAE permetran esponjar els centres d'acollida

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies va anunciar ahir a Girona la posada en marxa d'un pla de xoc per millorar l'atenció als infants i adolescents que estan tutelats per la Generalitat. En aquests moments, a les comarques gironines hi ha 632 menors amb mesura protectora, 269 dels quals (un 42,5%) utilitzen algun tipus de recurs residencial. Serà aquest darrer col·lectiu que es beneficiarà d'aquesta pla de xoc que preveu, com a principal mesura, l'obertura aquest any de quatre nous centres residencials d'acció educativa (CRAE) a la demarcació. Els CRAE són un recurs alternatiu a un medi familiar inexistent, deteriorat o amb dificultats per cobrir les necessitats bàsiques dels menors tutelats. En concret, s'obrirà un CRAE a la zona nord, que donarà servei a l'Alt Empordà, la Garrotxa i el Pla de l'Estany. Els altres tres estaran ubicats al Gironès, la Selva i Salt. Aquests quatre nous CRAE, de gestió externa, s'afegiran als dotze existents a la demarcació i, segons va explicar la consellera Bassa, permetran esponjar la situació dels que estan en funcionament i escurçar l'estada dels joves que estan als centres d'acollida, i que en molts casos superen els sis mesos establerts per llei. “Seran CRAE de dimensions més reduïdes i de menys places, on l'atenció pugui ser més personalitzada i on es pugui fer més segmentació per edats. Seran unitats d'un màxim de 10-12 infants amb habitacions individuals o dobles i amb vocació d'integració comunitària”, va exposar. Altres de les mesures incloses dins d'aquest pla de xoc són la posada en marxa d'una nova casa d'infants a la ciutat de Girona i la posada en marxa del primer centre residencial d'educació intensiva (CREI) per a adolescents i joves tutelats de 12 a 18 anys de les comarques gironines. Aquest primer CREI, especialitzat en l'atenció de joves amb alteracions de conducta i que requereixen d'uns sistemes d'educació intensiva, se situarà a Mas Garriga, a Juià, on hi ha el centre d'acollida de nois que es traslladarà a Girona, a Puig d'en Roca. També s'ampliarà el nombre de places en pisos per a joves de més de 18 anys, de manera que de les 23 places es passarà a les 43.

Altres de les novetats anunciades per la consellera Bassa són: l'increment de la plantilla dels equips d'atenció a la infància i adolescència amb cinc professionals; l'augment de set educadors socials per al centre d'acollida Nostra Senyora de la Misericòrdia; una inversió de 400.000 euros per a l'adequació i millora dels centres propis de la Generalitat; la creació d'itineraris de protecció individualitzats per a 20 joves de més de 16 anys amb l'objectiu d'iniciar un procés d'implementació de la vida adulta i la creació d'una comissió de tuteles que revisarà les execucions de tutela dels infants. La comissió estarà integrada per experts i presidida per un funcionari públic.

LES XIFRES

635
menors
tutelats hi ha a la demarcació de Girona. D'aquests, 269 utilitzen un recurs residencial.
165
places
de CRAE hi haurà a les comarques gironines amb l'obertura de quatre nous centres. Ara hi ha 154 places.
20
places
tindrà el nou centre d'acollida per a nois de Puig d'en Roca. Fa 1.500 m² i tindrà quatre tallers.

La consellera visita Cassà de la Selva

ure comas

Dolors Bassa també va visitar ahir la nova oficina de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local i el Coworking de Cassà de la Selva, posat en marxa l'any passat. Bassa va destacar la feina iniciada des de l'any passat a Cassà i va remarcar que demostra la col·laboració que hi pot haver entre administracions per dinamitzar la promoció econòmica i les iniciatives locals. “El treball és la millor política social i, en aquest sentit, les administracions locals hi tenen un paper fonamental. Un treball digne i de qualitat és la millor manera de reduir les desigualtat socials i garantir la igualtat d'oportunitats”, va dir la consellera durant la visita a Can Trinxeria.

Des de l'any passat que a Cassà de la Selva es treballa conjuntament amb el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

“És un macroedifici però no un macrocentre”

N.A

La consellera Bassa va reiterar ahir que el trasllat del centre d'acollida de nois de Mas Garriga, a Juià, a Puig d'en Roca no representarà de cap manera la creació d'un macrocentre, contràriament al que sosté el Síndic de Greuges, que ha demanat la paralització del projecte. “És un macroedifici però no un macrocentre”, va assegurar Bassa. La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies va explicar que aquest nou centre d'acollida “estarà al costat” del centre d'acolliment Nostra Senyora de la Misericòrdia, on resideixen infants i noies, però no compartirà cap espai. “No hi haurà cap moment en què coincideixin”, va dir Bassa amb relació als usuaris d'un i altre equipament. El nou centre d'acollida, amb 20 places per a nois d'entre 12 i 16 anys, entrarà en funcionament el 2 de maig. Bassa va visitar ahir les instal·lacions acompanyada de l'alcaldessa Marta Madrenas i de la tinenta d'alcaldia Sílvia Paneque. En el ple de dilluns, es va debatre una moció de la CUP en què es reclamava la retirada del projecte. La moció no es va aprovar ni rebutjar perquè va haver-hi un empat de vots. L'equip de govern es va abstenir.

Pel que fa al segon informe emès pel Síndic de Greuges amb relació a les irregularitats i a les mancances detectades al centre d'acollida Misericòrdia, Bassa va assegurar ahir que tots els problemes estaven resolts. Amb tot, va qüestionar que es pugui parlar de sobreocupació –tal com fa el Síndic en l'informe– quan hi ha 36 menors tutelats que resideixen en un centre amb capacitat per a 30. Hi va afegir que entén els “recels” dels educadors de Nostra Senyora de la Misericòrdia pel fet que “al costat hi haurà nois”. El Síndic va fer els dos informes –el segon és del 2 de març– arran de les denúncies dels treballadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona