Societat

Rebuig unànime a Berga a la pallissa homòfoba

La ciutat reacciona en massa a l'agressió a una parella homosexual que es va fer un petó al carrer

L'Ajuntament no descarta intervenir judicialment contra els agressors, i un dels presumptes autors ja ha estat detingut

Berga va convertir-se ahir en l'epicentre de la lluita contra l'homofòbia. L'Andy i el Jorge van ser apallissats a la sortida de la discoteca de Berga La General diumenge a la matinada. Els dos joves van fer públics els fets i la notícia ha ressonat per tot el país en qüestió de 48 hores. A més, després d'un degoteig de mostres de suport des de diumenge a la tarda, la capital del Berguedà va ser el marc d'una emotiva concentració a la plaça de Sant Pere ahir, dilluns, al vespre.

A l'acte hi van assistir centenars de persones i diverses associacions implicades en la lluita contra els drets del col·lectiu LGTBI, com ara Tal Com Som, Violeta i l'Observatori en contra de l'Homofòbia. Totes van lamentar que la llei s'apliqui més aviat poc. “Tenim una llei amb potents mecanismes que no s'apliquen”, va manifestar Eugeni Rodríguez, de l'Observatori.

Al matí, les primeres reaccions des del consistori no van fer-se esperar. L'alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós, va condemnar enèrgicament l'acció i va recalcar que l'Ajuntament “posarà sobre la taula tot allò que pugui fer per evitar que el cas quedi impune”. En aquest sentit, Venturós no descarta que l'Ajuntament emprengui accions legals contra els agressors. De fet, el qui presumptament és el principal agressor, un jove de 19 anys de Berga, ahir ja va ser detingut pels Mossos. Segons fonts properes a l'entorn del detingut, es tracta d'una persona amb nervis incontrolables, moltes ganes de baralla i canvis de conducta sobtats. Jovent de Berga assegura que, tot i que és una persona amb molts amics i amb parella estable, no és sorprenent topar amb una baralla en què estigués involucrat.

A banda de la reacció de l'alcaldessa, el gerent de La General, Marià Miró, va corroborar que el principal agressor va tenir l'ajuda de diversos còmplices durant la pallissa. Tanmateix, Miró va deixar clar que se li prohibirà l'entrada a la discoteca per sempre més i un dels porters que van presenciar la picabaralla declararà com a testimoni.

Els Mossos van rebre 89 denúncies el 2016 per agressions homòfobes, un 29% més que el 2015, en què se n'havien presentat 69. A Berga, la denúncia va arribar diumenge a la matinada, quan ja gairebé sortia el sol. L'Andy i el Jorge van rebre una pallissa per haver-se fet un petó en públic, mentre feien una cigarreta a les portes de la discoteca La General. El principal agressor els va començar a interpel·lar: “Quin fàstic que feu! No sabeu que això és de mala educació?”, els va dir. L'Andy li va respondre que, si tant fàstic li feia, se n'anés. Però, en comptes d'anar-se'n, els va clavar un cop de puny. Com a conseqüència dels cops, han oblidat bona part del que va passar a partir de llavors. Ara bé, saben que l'agressor va tenir ajuda de, com a mínim, quatre o cinc persones. L'ambulància els va dur a l'hospital, on els van atendre per contusions i ferides superficials. D'allà, se'n van anar a comissaria i van poder donar el nom de l'agressor i d'un dels còmplices.

LES FRASES

Li vaig dir que se n'anés si tant fàstic li fèiem. I em va clavar un cop de puny
Andy Aguilar
víctima de l'agressió homòfoba
Tenim una llei amb potents mecanismes que no s'estan aplicant
Eugeni Rodríguez
president de l'observatori en contra de l'homofòbia

Amenaça l'exparella amb una navalla, a Manresa

c.o

La policia local de Manresa va detenir un veí de la ciutat de 71 anys com a presumpte autor d'un delicte de violència dins l'àmbit de la llar. Els fets es van iniciar dissabte a la matinada i, segons fonts policials, la patrulla que es va desplaçar a l'indret va trobar “una dona molt espantada” que va comunicar als agents “que la seva exparella es trobava pels voltants de la casa i que l'acabava d'amenaçar amb una navalla”, amb la qual també va punxar tres pneumàtics del seu vehicle amb la idea que la víctima “no pogués fugir”. Finalment, el presumpte agressor va poder ser detingut i va passar a disposició policial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia