Societat

empresa

Els cooperativistes de l'escorxador de Santa Eugènia reclamen els seus drets

Com a socis de la societat, volen que se'ls facilitin les dades comptables dels últims quatre anys i més informació

Càrnies en Lluita assessora el procés

Una trentena de treballadors de la cooperativa Clavial han decidit exercir els seus drets com a suposats socis de la societat de la qual formen part treballant a l'escorxador que Le Porc Gourmet té a Santa Eugènia de Berga. A través d'unes jornades d'assessorament dutes a terme per la plataforma Càrnies en Lluita, els cooperativistes van acordar reclamar a la cooperativa Clavial la informació comptable dels darrers quatre anys, dades a què com a socis haurien de tenir accés: “Per primera vegada comencen a organitzar-se i a ser conscients dels seus drets. Ells tenen dret a tenir informació sobre el funcionament de la cooperativa, a intervenir en l'elecció de la junta rectora i a conèixer les decisions que afecten el funcionament de l'empresa. A la pràctica, això no passa mai i tot es decideix unilateralment”, explica l'advocat de Càrnies en Lluita, Antoni Iborra.

La informació comptable ha de ser “un primer pas cap a l'apoderament dels treballadors”, ja que fins ara “han patit les conseqüències negatives d'una cooperativa com és no acollir-se a cap conveni, no tenir dret a l'atur o situacions molt precàries, i en canvi no han exercit cap dels seus drets”, remarca Iborra.

La decisió de reclamar aquesta informació es va acordar en les dues jornades que s'han fet a Vic en les últimes setmanes, i que han tingut una alta participació de treballadors de cooperatives com ara Clavial i TAIC, totes presents a Le Porc Gourmet, a on gairebé tota la plantilla prové d'aquest tipus d'organitzacions empresarials.

Ara, Clavial té quinze dies hàbils per fer arribar la informació que demanen els treballadors. Segons Iborra, “en cas que no sigui així, serà una evidència més que als escorxadors hi treballen les falses cooperatives”. Empreses que neguen els drets als suposats socis creant una situació laboral irregular”. Cooperatives com ara Clavial i TAIC tenen milers de treballadors repartits en diversos escorxadors.

LA FRASE

Per primera vegada els treballadors s'organitzen i són conscients dels drets que tenen
Antoni Iborra
advocat de la plataforma càrnies en lluita

El gàlib per evitar camions dura 15 dies

A final de febrer, l'Ajuntament de Santa Eugènia va col·locar un gàlib per evitar que els camions de gran tonatge de l'escorxador passessin de la zona industrial cap a la zona residencial, a on molts aparcaven. La mesura, però, ha durat poc, ja que a principi de març un camió que volia accedir a la zona restringida va destrossar el senyal. Ara s'ha de veure quan es pot tornar a col·locar, una mesura que reivindiquen els veïns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia