la contra

Preservant les arrels del vi de Calonge

La Fundació Remença XXI va organitzar el segon cap de setmana del vi de pagès

Calonge té racons carregats d'història arrelada a la terra i a la pagesia. Tota aquesta història es pot escriure peça a peça gràcies a l'esforç que estan fent un grup de pagesos que treballen el vi i conserven els costums més ancestrals. Ca l'Àvia, cal Xec, can Demesio, cal Cavall, can Sandro, can Sitjas, can Plana, mas Molla, can Joan Sais, mas Gastas, mas Radó, mas Ponsjoan de Fonts, mas Escapa Vell o can Gavito són els encarregats d'escriure aquesta història per cada racó de les seves instal·lacions. Aquests pagesos que cultiven les vinyes a la conca del Tinar, a Calonge, o a Vall-llobrega, són un exemple de la pervivència de les tradicions, de l'estima per la terra i de la lluita perquè la memòria històrica no es perdi. Aquesta lluita es remunta a la revolta del remences, que va ser el conjunt de moviments revolucionaris que va protagonitzar la pagesia de Catalunya durant la segona meitat del segle XV per reivindicar l'abolició dels mals usos, un conjunt de gravàmens, servituds i subordinació humiliant cap al seu senyor. Tot just iniciat el segle XXI, els pagesos tenen una altra batalla per lliurar: l'homogeneïtzació dels productes. Les dinàmiques creades per les denominacions d'origen han provocat que varietats locals que abans eren molt valorades, o el patrimoni vitivinícola, avui gairebé estiguin condemnats a la desaparició.

El vi només es ven a les cases de pagès

Perquè es preservi aquesta història i perquè la gent la conegui de prop, el cap de setmana passat es va fer el segon cap de setmana del vi de pagès de Calonge, organitzat per la Fundació Remença XXI. A la sala del castell de Calonge on es va fer el primer acte, Tastem el vi de pagès, van assistir-hi unes 70 persones i es van tastar i comentar tres tipus de vins de pagès, explicant-ne les peculiaritats, les seves característiques, les varietats més freqüents de raïm, l'elaboració tradicional, així com el fet que aquest vi només es ven a les cases de pagès o als mercats locals. L'endemà es van fer visites guiades als masos i cases de la zona d'interès etnològic de Calonge. L'assistència va ser multitudinària i es van fer diversos tastos i un taller d'empelt de ceps. Diumenge al matí es va fer l'excursió guiada al mas Radó, passant pel Pla, visitant les trinxeres i refugi de la Guerra Civil al puig Cabré, i visitant també el celler del mas Radó. Unes 200 persones van passar pels masos a conèixer de prop les arrels del vi de pagès.

Pagesos de Calonge i Vall-llobrega, agrupats sota la Fundació Remença XXI, estan treballant perquè es declari zona d'interès etnològic aquest punt del mapa, que actualment té atorgada una protecció provisional per part de la conselleria de Cultura, que eleva a patrimoni etnològic de Catalunya una sèrie d'aspectes tangibles i intangibles relacionats amb l'ofici de pagès i la seva forma de vida tradicional, lligada a la terra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Regne Unit

Detenen dues veteranes activistes per atacar la Carta Magna

Barcelona
Afganistan

Les inundacions a Baghlan deixen uns 300 morts

Barcelona
SOCIETAT

Neixen polls de falcó pelegrí al Port de Tarragona, el segon cop en deu anys

TARRAGONA
MEDI AMBIENT

Primera instal·lació fotovoltaica amb doble orientació est-oest a la UdL

LLEIDA
SOCIETAT

La Transéquia genera un impacte econòmic al Bages de 300.000 euros

MANRESA

Mor el conductor d’un cotxe en un xoc frontal amb un autocar

SALDES
MEDI AMBIENT

Tarragona, distingida com a municipi compromès amb la biodiversitat marina

TARRAGONA

Foc forestal a Batea que s’estén cap a l’Aragó

BATEA

Manresa reprèn les obres de rehabilitació de la Torre Lluvià

MANRESA