Societat

Metereologia

Després de la nevada i el vent, arriba la llevantada

El servei de meteorologia adverteix de l'entrada d'un temporal “molt dur” que escombrarà el litoral del país

Das ha registrat la temperatura més baixa de Catalunya en 15 anys a cota baixa

“Un temporal marítim dur.” Així anunciava ahir el Servei de Meteorologia de Catalunya el canvi de rumb que ha agafat el front fred que afecta Catalunya des de dilluns i que aquest cap de setmana s'intensificarà amb pluja intensa i una llevantada de proporcions considerables a la costa. Entre la tarda d'avui dissabte i el matí de demà diumenge la força del vent arribarà al seu màxim, fet que “agreujarà la sensació de fred”.

La previsió parla d'onades que poden superar els quatre metres d'alçada a qualsevol punt del litoral, amb un “notable mar de fons”. La llevantada ja es va deixar notar ahir al litoral del sud del país i avui i demà s'estendrà a la costa central i nord. Tot i això, l'Empordà ja va tenir ahir un onatge important, amb onades que van superar els cinc metres a Cap Begur, per exemple.

Davant d'aquesta situació, Protecció Civil va declarar ahir l'activació de l'alerta davant el risc de ventades fortes i temporal de magnitud al litoral. L'Ajuntament de Barcelona també va activar l'estat d'alerta i a les platges de la ciutat ahir al matí es podia veure una activitat inusual davant el restaurant Xup Xup, situat a primeríssima línia de mar, a la part inferior del passeig marítim de la Barceloneta: dos operaris treballaven en la construcció d'un mur de contenció per frenar els possibles efectes del temporal de mar que en anys anteriors va provocar greus danys en aquest establiment amb l'entrada de l'aigua.

La irrupció de les fortes ventades anirà associada a l'arribada de pluges intenses, més demà que no pas avui, mentre que les nevades que han caigut durant la setmana començaran a enretirar-se.

D'altra banda, el servei meteorològic també va fer balanç ahir de la fredorada amb una dada històrica corresponent als 21,6 graus negatius que es van registrar dimarts a l'aeròdrom de Das, a la Cerdanya. Aquesta és la temperatura més baixa registrada al país en els últims 15 anys fora de l'alta muntanya. Per la seva situació, al mig de la plana ceretana i envoltat de serralades de cims alts, Das és un dels punts que acostuma a tenir registres gèlids. Puigcerdà va tenir l'altra mínima més baixa, amb quinze graus negatius.

LA XIFRA

—21
graus negatius
es van registrar a l'aeròdrom de Das, a la Cerdanya, aquest dimarts. Una mínima històrica.

El tall de llum, nova complicació greu al País Valencià

La comarca d'Utiel Requena es trobava ahir al vespre en situació d'emergència a causa d'un tall de llum provocat per la caiguda de pals de llum a causa de la nevada i que afectava 32.000 usuaris. L'hospital comarcal va haver de recórrer al gasoil per alimentar els sistemes de generació d'electricitat i poder continuar treballant.

Els problemes amb el subministrament elèctric es van produir quan encara no s'havia recuperat del tot la normalitat a la xarxa viària que dijous va quedar col·lapsada per la neu i deixava atrapats milers d'automobilistes. Només a l'A-3 la Creu Roja va atendre 350 persones durant la matinada de divendres. Aquesta via va poder ser oberta ahir a la tarda després que les llevaneus treballessin intensament en zones on s'hi havien acumulat gruixos de fins a mig metre. Les escoles també van ser les grans damnificades del temporal blanc, i ahir hi va haver un centenar de municipis valencians on es van suspendre les classes.

El daltabaix a les carreteres va derivar en una picabaralla política. Mentre el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, demanava disculpes, la vicepresidenta de la Generalitat, Mònica Oltra, va acusar el govern espanyol d'acceptar tard l'oferta d'ajuda que va fer la Generalitat, mentre que el delegat del govern espanyol, Juan Carlos Morgaes, va lamentar que es faci política amb les emergències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC