Societat

El temporal de neu i vent fa disparar la demanda de sal

Les temperatures es recuperen lleument, tot i que bona part del país es va despertar ahir sota zero

La mortalitat ha crescut a Barcelona un 30% durant aquest gener

El temporal de fred i neu més intens que ha castigat Catalunya des del 2012 ha multiplicat per tres la demanda de sal de desgel a la planta de producció de Súria. Les temperatures es van suavitzar una mica ahir en comparació amb dimecres, tot i que bona part del país es va despertar amb temperatures sota zero, i a les sis del matí la temperatura més baixa es registrava a Das, a la Cerdanya, amb 17 graus negatius. A aquella hora, només els municipis de primera línia de mar, entre el Baix Empordà i l'Ebre, tenien temperatures positives.

La gran quantitat de neu que va caure al Pirineu i Prepirineu, en alguns llocs amb una precipitació continuada durant quatre dies, va donar pas des de dimecres a la formació de grans clapes de glaç i a l'activació de diversos plans d'emergència, tan en l'àmbit general del país com en l'àmbit municipal. Això ha incrementat la demanda de sal de desgel a Iberpotash, que aquests dies està servint el triple del que sol servir, segons informa ACN. Una part del milió de tones que surten cada dia de Súria tenen com a destinació Catalunya i altres punts de l'Estat.

La combinació de fred i grip ha provocat a la ciutat de Barcelona un espectacular increment de la mortalitat els primers dies de gener, un increment del 30% en relació amb el desembre passat. Entre l'1 de gener i dimecres passat, a la ciutat hi van morir 1.133 persones. Durant els mateixos dies de desembre hi va haver 875 defuncions, i en aquest període però del gener de 2015, 941.

Alertats pel risc, serveis de la Creu Roja i altres que gestionen la teleassistència estan fent el seguiment de gent gran que viu sola, a la qual recorden els consells bàsics per resguardar-se del fred: abrigar-se, menjar calent i no sortir al carrer si no és indispensable mentre duri la fredorada.

Les temperatures es mantindran baixes encara uns dies, si bé amb una lleu tendència a recuperar-se. Avui pot nevar entre la Garrotxa, el Ripollès, Osona i el nord de la Selva, mentre que dissabte i diumenge la neu donarà pas a la pluja i aquesta pot ser més generalitzada de cara a diumenge.

LA XIFRA

153
km/h és la velocitat rècord del vent dimarts a Boí, segons el Servei Meteorològic.

1.200 vehicles atrapats a les carreteres valencianes

El País Valencià és terra d'extrems. O no hi plou o hi plou massa i quan neva fa el mateix. La gran quantitat de neu que va caure entre dimecres i ahir va fer que fins a 1.200 vehicles quedessin atrapats en diverses carreteres i autopistes valencianes, sobretot a les comarques del sud de la demarcació de València i el nord d'Alacant, amb les autovies A-31 i A-7 tancades al trànsit, així com les carreteres CV-80 i CV-81. Segons va explicar el delegat del govern espanyol, dels cotxes afectats 780 estaven al mig de les carreteres sense poder avançar i la resta, 453, van poder ser dirigits a les zones de descans de l'A-7 i l'A-31.

La temperatura registrada aquests dies al País Valencià és la més baixa dels últims onze anys, amb una mitjana que s'acosta als 0 graus. La previsió és que el fred es mantingui avui i que de cara al cap de setmana es calmi la situació, i només hi haurà avisos de pluja i vent al sud de les comarques de València.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona