Societat

Metereologia

El fred polar arriba avui en forma de vent i neu per quedar-se tota la setmana

El Servei Meteorològic ha emès diversos avisos pel descens de les temperatures

La baixada del termòmetre serà més evident des de dilluns

Primer la grip i ara el fred polar. L'hivern ha començat envestint amb tota l'artilleria i a partir d'avui es farà més evident que mai amb la irrupció d'una fredorada que portarà fortes ventades i nevades al Pirineu i el corresponent descens de temperatures a tot el país. El temps de rigorós hivern es mantindrà durant tota la setmana vinent. La situació no és la dels grans temporals que amenacen de col·lapsar tot el territori, però sí que el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de perill pel fet que el termòmetre baixi per sota del que és habitual en aquestes dates.

Una de les circumstàncies que farà que la temperatura es desplomi serà el vent que bufarà amb molta força i que serà molt fred. Es notarà, sobretot, als extrems nord i sud de la costa i també al Pirineu. En aquest sentit, el web estrenat recentment i que ofereix informació exclusiva sobre la meteorologia a l'alta muntanya explicava ahir que la suma de la temperatura de l'aire i el vent previstos farà que al pic de Maubèrme, a la Val d'Aran, la temperatura de sensació sigui de 33 graus negatius. Aquest càlcul és el resultat de combinar la temperatura de 17 graus negatius amb un vent de 70 quilòmetres per hora. A partir de 30 graus negatius, si es fa una exposició de la pell al descobert per un temps superior al minut hi ha risc de tenir congelacions.

Al cim del Taga, a la comarca del Ripollès, on bufaran vents de 80 quilòmetres per hora i la temperatura serà de vuit graus negatius, la sensació serà de 21 graus negatius, la mateixa temperatura que al Turó de l'Home. A la zona de Sant Jeroni, a Montserrat, la percepció serà de 14 graus negatius.

Evolució

La previsió indica que les nevades facin acte de presència avui al Pirineu occidental amb gruixos que poden oscil·lar entre els cinc i els quinze centímetres i demà la neu es desplaçarà a la resta del Pirineu i serà present en cotes més baixes. De cara a la setmana vinent la neu pot fer acte de presència en llocs on habitualment no ho fa.

Davant aquesta situació, Protecció Civil va emetre ahir diversos avisos amb recomanacions per minimitzar les conseqüències de la fredorada. Una de les màximes preocupacions és el vent i per això es demana que es retirin objectes de finestres i altres elements dels edificis d'on puguin caure al carrer. Es demana també tenir especial precaució amb els nens, la gent gran i els que tinguin problemes respiratoris. Es recomana també repassar els aïllaments de finestres, portes i altres obertures a l'exterior i en zones de risc de glaçada deixar un rajolí d'aigua per evitar el col·lapse de les canonades.

LES XIFRES

150
km/hora.
El vent va arribar ahir a aquesta velocitat a Portbou i a 90 km/h a les muntanyes de Prades.
21
graus
negatius serà la temperatura de sensació que es tindrà avui al Pedraforca, cim de 2.506 metres d'altitud.
4,7
graus
negatius és la temperatura més baixa que es va registrar ahir a l'aeròdrom de Das, a la Cerdanya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona