Societat

esport adaptat

Triomf de l'esport adaptat

Tres jugadors dels deu que té l'equip de l'Acudam competeixen aquesta setmana en els Jocs Special Olympics de Reus

L'activitat física és un element clau per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat

El Sisco, l'Antonio i l'Albert participaran, amb una vintena de persones més d'arreu de la demarcació de Lleida, als Jocs Special Olympics, que es disputen a Reus del 24 al 27 de novembre. Tots tres són usuaris de l'Acudam –entitat que presta serveis de suport als discapacitats intel·lectuals del Pla d'Urgell– i formen part de l'equip de bàsquet de l'associació, que recentment s'ha integrat al CB Mollerussa.

“Competim, però sobretot el que busquem és passar-ho bé”, explica Álvaro Terreros, tècnic d'activitat física i esport d'Acudam, que diu que la participació en aquest esdeveniment “no és més que una meta, un punt final perquè puguem treballar diàriament la seva qualitat de vida a través de l'activitat física”. En aquest sentit, destaca els beneficis motrius, intel·lectuals, socials i afectius que té per a ells la pràctica de l'esport.

Per la seva banda, l'entrenador de l'equip, que està format per deu persones, Nil Civit, assegura que una de les seves capacitats és que saben “separar molt bé la jornada laboral de l'esport i van a entrenar-se amb moltes ganes i energia”.

El bàsquet és només una de les activitats que s'emmarquen dins l'ampli ventall que ofereix l'entitat. En el cas de l'Albert i el Sisco, la duen a terme en el 50 per cent de jornada que passen al centre de dia d'Acudam. L'altra meitat del temps estan al servei de teràpia ocupacional fent feines que potencien el treball amb les mans com ara l'engranatge de cortines, explica una de les monitores d'atenció directa, Montse Balaguer. Per la seva banda, la psicopedagoga d'aquesta unitat, Mercè Huguet, diu que el model de treball està centrat en la persona, fet que significa que “se'ls dóna aquell suport que necessiten per acabar d'aconseguir el seu desig i fer-lo amb la màxima qualitat i la màxima garantia d'èxit”.

L'Antonio, per la seva banda, forma part de la plantilla del centre especial de treball que Acudam té al polígon industrial de Vila-sana. Olga Cortí és una de les monitores i explica que la feina ben feta els gratifica molt. “És una realització personal que tenen, igual que en l'esport, i nosaltres funcionem com un equip; amb varietat de persones i capacitats fem un producte final”, remarca.

L'entitat Acudam, que té una trajectòria de més de 40 anys, va tenir clar, gairebé des dels inicis, la importància de l'activitat física entre els seus usuaris. De fet, l'associació va contribuir a la celebració a Lleida dels primers Jocs Special Olympics de Catalunya l'any 1988. La seva presidenta, Angelina Roure, explica: “L'esport els aporta una forma més agradable d'integració, de portar com tothom una vida sana, i també és una manera que els clubs [en referència al conveni amb el CB Mollerussa] ens tinguin més en compte.” “És una millora importantíssima per als nostres usuaris però també per a la societat en general”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
BANYOLES

Nova reunió de la comunitat educativa per l’escola Camins

banyoles
enoturisme i gastronomia

Carme Ruscalleda, premi ‘Premi Bite honory award’ per la difusió de la cultura culinària

Barcelona

Som Sostre demana un nou model per atendre els sense llar

girona
urbanisme

La Rambla encara la fase de reforma més complexa pel que fa a mobilitat

Barcelona
turisme

30.000 persones a les jornades de portes obertes del Port de Barcelona

Barcelona
estats units

Augmenten a 15 els morts per tempestes i tornados als EUA

barcelona
societat

El TS estima un recurs de l’Ajuntament de Barcelona contra l’anul·lació de la taxa d’escombraries del 2020

Barcelona
tribunals

El judici per la violació d’Igualada se celebrarà del 17 al 21 de juny

Igualada
sequera

Els embassaments de Ter-Llobregat doblen reserves i superen el 30%

barcelona