Societat

patrimoni

novetat editorial

Un recorregut pels pous de glaç que es conserven a les comarques de Girona

Ernest Costa és l'autor d'una monografia que tracta el tema de manera molt exhaustiva i que alhora resulta una interessant guia excursionista

El nou lliurament de la col·lecció Guies dels Quaderns de la Revista de Girona està dedicat a l'antic sistema d'emmagatzematge del gel. A Pous de neu i de glaç, del prestigiós fotògraf i escriptor Ernest Costa, considerat una de les persones que més coneixen i han difós el patrimoni local, s'hi descriuen 55 d'aquests pous, però el lector hi troba molta més informació. A la pràctica, la monografia és una guia excursionista per accedir a aquelles construccions tot gaudint de la ruta que hi porta, així com de la història i els personatges de l'entorn.

Fins al segle passat, en moltes zones rurals on neva o on les temperatures baixen perquè l'aigua dels torrents es glaci, a l'hivern s'agafava neu o gel i es guardava als pous. A l'estiu, de nit, es carregava en carros i es repartia per les cases i tallers de pobles i ciutats. El bescanoní establert a Fontcoberta Ernest Costa (1940) convida el lector a visitar el que queda de 55 d'aquests magatzems fets de pedra, situats a totes les comarques gironines, i també al Rosselló, el Vallespir i el Vallès. Generalment tenien la forma de cilindre amb una cúpula al capdamunt, però també se'n van fer de planta quadrada o rectangular per poder-se adaptar al terreny. N'hi ha que estan ben conservats, com ara el del Puig de Sant Andreu, d'Ullastret, o el de Vilaür, mentre que d'altres en queda ben poca cosa o han estat restaurats de manera poc encertada, segons explica Costa. Les imatges que acompanyen els textos deixen constància que, en alguns casos, els pous eren unes construccions extraordinàries, com ara el de Recasens de la Jonquera, els de Fenals d'Amunt (Castell i Platja d'Aro), el de can Mitjà de Biert, el de Buscatells de Maçanet de la Selva i el del Sobirà d'Osor.

Pous de neu i de glaç és el volum número 182 de la col·lecció, que editen la Diputació de Girona i l'Obra Social La Caixa.

LA XIFRA

55
és el nombre
de dipòsits artificials per guardar gel o neu dels qual es parla en el llibre de Costa.

El recurs de les grutes o bufadors

Un apartat del llibre està dedicat als sistemes ancestrals que s'usaven a pagès per mantenir les coses en fresc. A moltes cases disposaven d'una dependència excavada al subsòl, que anomenaven grutes. “Hi baixaven escales que arriben a tenir una vintena d'escalons i a fer torta, a fi d'allunyar la calor”, diu. A Olot, terra de volcans, s'aprofitaven per a aquesta fi uns corredors d'aire subterranis, els anomenats bufadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES