Societat

Una tempesta nega el Gironès

Un fort aiguat, acompanyat de calamarsa, va escombrar la comarca i algunes poblacions de la Selva, el Pla de l'Estany i l'Alt Empordà

Va durar poca estona, però va inundar baixos i va fer tallar diverses carreteres

Una impressionant tempesta, acompanyada de calamarsa, va escombrar ahir a primera hora de la tarda el Gironès d'oest a est en direcció cap al Baix Empordà, on va començar a perdre intensitat després de descarregar amb força encara sobre alguns nuclis del massís de les Gavarres. La magnitud del xàfec, que també va afectar les poblacions limítrofes del Pla de l'Estany, i les comarques de la Selva i l'Alt Empordà, va provocar inundacions en carrers, plantes baixes i aparcaments subterranis a Girona, sobretot en zones com ara Montilivi i Campdorà, on es va acumular molta aigua al carrer de Can Sunyer i els bombers van haver de rescatar dues dones atrapades al cotxe entre una esllavissada i un rec de la zona. I diversos trens de la línia R11 van anar amb retard per les condicions de les vies entre Flaçà i Girona

L'aigua també va entrar al CAP del barri de Taialà i als baixos de l'escola bressol La Baldufa de Germans Sàbat, i la Policia Municipal va tallar el pas sota la via del tren a prop de l'Hipercor, pel carrer Martí Sureda, per evitar que els cotxes hi quedessin atrapats. Als entorns de l'hospital Josep Trueta, alguns testimonis van alertar els bombers que hi havia cotxes negats d'aigua. Molts veïns van deixar testimoni dels estralls compartint vídeos i imatges a les xarxes socials.

A mitja tarda, Protecció Civil havia rebut una seixantena de trucades a causa de la tempesta al conjunt de la demarcació, la majoria també de residents a Sant Julià de Ramis, Celrà o Bordils. La calamarsada, que va deixar emblanquinat el terreny en qüestió de minuts, va fer tallar el trànsit de manera puntual en diverses carreteres.

Afectacions viàries

No se'n van lliurar ni l'AP-7 –on la circulació va quedar interrompuda al pas per Girona en sentit sud–, ni l'N-II entre Cervià de Ter i Sant Julià de Ramis, on també hi va haver retencions de quilòmetres. Però els pitjors efectes es van produir a Arbúcies, on la carretera cap al coll de Revell, la GI-543, va quedar tallada a primera hora de la tarda per una esllavissada i no es preveia que pogués reobrir-se fins avui. I al llarg de la C-66, que va quedar totalment negada a Bordils i Celrà.

En aquesta darrera població, els vehicles van haver de ser desviats en tots dos sentits de la marxa per l'interior del nucli urbà. I al cap d'una hora els conductors encara feien cua per circular entre Girona i Palafrugell. Altres carreteres afectades van ser la GI-514 –entre Medinyà i Cornellà del Terri– i la GI-643, que va quedar tallada una estona al pas per Gualta fins que van retirar un vehicle accidentat.

A l'Alt Empordà la tempesta també va emblanquinar de calamarsa el paisatge entre Sant Llorenç de la Muga i Albanyà, on els observadors locals apuntaven a xifres de 60 mm de precipitació en una hora. “No hi ha hagut danys personals però ha baixat terra i pedres a les carreteres que han complicat el trànsit”, explicava l'alcalde d'Albanyà, Joan Fàbrega. Van fer servir una màquina per netejar la carretera de gel i terra, i l'Ajuntament va demanar ajut a la Diputació perquè es netegés la carretera.

Xàfecs localitzats de molta intensitat com a colofó d'un episodi de pluges que arriba a la seva fi

Els xàfecs d'ahir a la tarda van agafar de sorpresa molts veïns, que comptaven que podia ploure però no pas amb les intensitats torrencials que es van assolir en alguns punts. El fet que la precipitació caigués en forma de calamarsa va contribuir a col·lapsar els sistemes de desguàs d'aigua. I els registres d'alguns observatoris, com ara a Celrà o Sarrià de Ter, on van recollir més de 75 litres per metre quadrat en una hora, contrastaven amb les dades d'estacions automàtiques pròximes del Servei Meteorològic de Catalunya, com ara Girona Oest, amb 36,4 litres recollits fins a les 8 del vespre, tot i que es podia copsar la intensitat de la tempesta (23,4 litres entre les 16.30 i les 17 h). Per avui les previsions apunten al final de l'episodi de pluges, malgrat que encara es preveu que continuï el fort onatge al litoral fins avui al migdia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona