Societat

Societat

L'‘Ictineu 3' fa submergit la ruta de Sant Feliu a Palamós

És el primer submarí d'aquest tipus que fa seguits 12 quilòmetres submergit

Participa en una campanya d'investigació coordinada pel Centre Subaquàtic de Catalunya a Palamós i Palafrugell

El submarí Ictineu 3 va aconseguir ahir la fita internacional de fer submergit 12 quilòmetres des del port de Sant Feliu de Guíxols fins al de Palamós. Amb aquesta prova, l'Ictineu 3 es converteix en el primer aparell d'aquestes característiques –amb bateries– que supera els 2,5 quilòmetres que normalment fan submergits aquests tipus de models.

El submarí, amb tres persones a bord, va salpar del port de Sant Feliu a tres quarts d'onze del matí i va arribar a Palamós a dos quarts de sis de la
tarda.

Pere Forès, un dels tripulants, juntament amb Carme Parareda i Gustau Vivar, explica que “s'ha aconseguit una fita històrica a escala internacional perquè els submarins elèctrics van amb bateries de plom i no tenen la capacitat de fer tants quilòmetres submergits”.

Forès explica que més de la meitat del trajecte, a una profunditat estable d'uns 45 metres, s'han trobat amb corrents molt forts en contra: “Tot i això, hem gastat menys del 50% de les bateries, i això anant tota l'estona amb els llums encesos, quan la resta de submarins ha d'apagar-los per estalviar bateria.”

Aquesta fita, segons Forès, ha estat possible gràcies a les bateries que han desenvolupat d'ió-liti-polímer que permet al submarí desplaçar-se fins a 20 milles sota l'aigua, obtenir puntes de velocitat de quatres nusos, i treballar simultàniament amb tot l'equipament.

La campanya

L'Ictineu3 participa en una campanya arran d'una col·laboració entre Ictineu Submarins i el Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) per documentar millor els jaciments coneguts, i ampliar la carta arqueològica fins a molta més profunditat.

La campanya, dirigida pel CASC, es desenvolupa en aigües de Sant Feliu de Guíxols, Palamós i Llafranc, investigant llocs com el rec de Begur, o l'entorn de les illes Formigues, escenari de molts naufragis fortuïts i de fets històrics com la batalla de les Formigues de 1285 entre la flota catalana i la francesa. Tota l'operació es controla des del Tethis, que ahir també va donar suport al submarí.

Aquesta campanya
dóna continuïtat a la que van fer l'any passat al Port de la Selva i pretén ser l'embrió d'un seguit de campanyes pluridisciplinàries en col·laboració amb administració, universitats, centres de recerca i entitats. Un projecte ambiciós, de cinc anys, per contribuir a conèixer millor el patrimoni cultural i natural submergit.

L'Ictineu3 és el primer submarí català des dels dos submergibles de Narcís Monturiol, el 1859 i el 1864, dels quals pren el nom. Igual que els seus predecessors, segons els seus impulsors, el nou Ictineu és un exemple d'innovació perquè el 100% del disseny i l'enginyeria ha estat fet a Catalunya. En aquest sentit, destaquen que és “un submarí capdavanter tecnològicament i que aporta solucions innovadores a la tecnologia submarina, com ara nous materials constructius, automatització, i sistemes energètics pioners a escala mundial”.

L'Ictineu3 està dissenyat per submergir-se a una profunditat màxima de 1.200 metres i pot portar un pilot i dos passatgers en missions de diverses hores. Té una autonomia de treball de 10 hores, tot i que la missió estàndard es calcula de 3 a 6 hores, i una autonomia de seguretat de quatre dies. És el novè submarí del món que pot baixar a més profunditat.

LA XIFRA

1.200
Són els metres de profunditat
a què arriba aquest submarí, amb una autonomia de treball de fins a 10 hores.

LA FRASE

S'ha aconseguit una fita històrica a escala internacional navegant submergits 12 quilòmetres
Pere Forès
pilots de l'‘ictineu 3'


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva