Societat

Compravendes com les de fa 2.300 anys

Cinc jaciments de la demarcació participen en el 16è Cap de Setmana Ibèric que se celebra aquest dissabte i diumenge

Les activitats giraran al voltant de la temàtica del comerç

Donar a conèixer com vivien i quines han estat les seves aportacions a la nostra cultura d'una manera lúdica i objectiva. Aquest és l'objectiu del Cap de Setmana Ibèric que des de fa setze anys organitza el Museu d'Arqueologia de Catalunya conjuntament amb els gestors de la vintena de jaciments catalans. Cada edició s'ha dedicat a un aspecte de la seva cultura, que tot i viure en una època d'esplendor mediterrani, són encara grans desconeguts en referència a d'altres pobles coetanis. I això que va ser una brillant i avançada cultura. En l'edició d'enguany s'ha escollit El comerç fa 2.300 anys per organitzar les propostes, la majoria de les quals, aptes per a totes les edats. Només cal tenir present que algunes exigeixen que es faci reserva prèvia.

Transaccions

Per comprar i vendre, d'entrada cal disposar de productes i de diners. El dia 1 i 2 els cinc jaciments ibèrics de la demarcació mostraran quins eren els productes amb què comerciaven, com encunyaven moneda i com es feien les transaccions.

El Castellet de Banyoles de Tivissa concentrarà les activitats diumenge, amb visites guiades a aquest indret excepcional sobre el riu Ebre. Els visitants també podran descobrir la importància de la sal com a producte de luxe i elaborar sals aromàtiques com es feia a l'antiguitat.

A Vinebre la cita serà dissabte a la tarda. Per començar es farà un ritual de benvinguda a l'establiment i tot seguit un taller d'elaboració de figuretes de ceràmica com les trobades al poblat. La visita guiada destacarà la premsa de vi i oli i s'explicarà com es feia el procés complet: la producció, l'emmagatzematge i el comerç d'aquests dos productes. A més, s'oferiran degustacions de vi, oli i cervesa a càrrec d'empreses locals i un berenar amb ingredients que ja consumien els ibers, com paté d'oliva, formatges, fruits secs, pa amb oli, cervesa i vi.

A la Moleta del Remei, a Alcanar, les activitats seran dissabte i diumenge. Per començar, el dia 1 a la tarda al Centre d'Interpretació de la Cultura dels Ibers-Casa O'Connor es proposa el joc de pistes Et canvio blat per plats!, pensat per mostrar com s'establien els intercanvis comercials ibers i quins eren els objectes que utilitzaven. L'endemà, ja al poblat, tindrà lloc la visita teatralitzada Arriba un vaixell, baixem a la platja!, amb personatges que escenificaran com s'establien els intercanvis comercials amb altres cultures que arribaven a la costa.

A Gandesa, al Coll del Moro s'han organitzat visites guiades al poblat fortificat i a la necròpolis tots dos dies i dissabte a la tarda, a més, s'hi durà a terme un taller d'elaboració i comerç del vi a l'època ibèrica.

Finalment a la Ciutadilla, a Calafell, el cap de setmana seran jornades de portes obertes. Dissabte al matí amb Mercadeig mediterrani. Què s'hi guanya?, es podrà aprendre jugant sobre els productes que es comerciaven al Mediterrani antic. A la tarda la proposta passa per participar en la fabricació de moneda en un taller d'encunyació. I diumenge se centrarà en un dels productes que ja era objecte de comerç a l'antiguitat, el vi. Així el taller mostrarà com es produïa el vi en una premsa experimental, on es podrà aixafar el raïm i seguir tot el procés de la seva elaboració, inclòs un tast.

Cap de Setmana Iber

1 i 2 d'octubre

www.mac.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES