Reportatge

Curses cap al nou any

Milers de persones entraran corrent al 2012 en una sèrie de competicions que són cada cop més populars

Calçar-se les sabatilles esportives i sortir corrent d'aquest 2011 i de totes les males notícies que ens ha portat. Aquest és un desig que aquest cap d'any faran realitat milers de catalans que participen a les curses populars de Sant Silvestre, que se celebren en diferents punts dels Països Catalans i que cada any sumen més adeptes. A Barcelona, la Cursa dels Nassos aplegarà aquest any deu mil corredors. Aquesta és la competició més multitudinària de les que se celebren arreu del territori català, però no és pas l'única. Diversos pobles i ciutats han convertit el fet de córrer per cap d'any en una tradició nadalenca més. A la de Barcelona s'hi afegeixen les que es fan a la resta de capitals de demarcació –Girona, Lleida i Tarragona– i a altres municipis que conviden petits i grans a córrer per acomiadar-se del 2011. També n'hi ha de repartides per les Balears, com per exemple les d'Inca, a Mallorca, i Sant Lluís, a Menorca.

Algunes d'aquestes competicions han optat per avançar-se i, tot i que es continuen anomenant curses de Sant Silvestre, es corren abans, com és el cas de la del Masnou, la més antiga, que es va fer el dia de Sant Esteve. Altres competicions avançades de cap d'any són la de Sant Julià de Lòria, a Andorra, i les del Vendrell, Mollerussa, Riudellots de la Selva, la Jonquera i Llagostera.

Córrer per nassos

Veure l'ambient de la Cursa dels Nassos és una bona excusa per desplaçar-se fins a Barcelona el darrer dia de l'any i trobar-se també amb el personatge més famós del dia, l'Home dels Nassos, que s'encarrega de saludar els participants abans de l'inici de la prova i que els rep a l'arribada i participa en el lliurament de premis. La cursa barcelonina s'ha anat fent gran amb els anys. Tant és així que els organitzadors van haver de tancar les inscripcions el passat 12 de desembre, dues setmanes abans del que estava previst, perquè ja s'havia assolit el nombre màxim de corredors que podien participar a la cita esportiva. La competició barcelonina està doncs a l'altura d'altres referents europeus com és el cas de Londres, París, Berlín o Madrid, amb la ja clàssica San Silvestre Vallecana. Aquestes capitals van començar a organitzar les curses del darrer dia de l'any inspirades per la de São Paulo, la degana, iniciada l'any 1924. La cursa brasilera va néixer prenent com a referent la tradició francesa de les curses nocturnes de cap d'any amb torxes.

A Barcelona la cursa s'enceta a dos quarts de sis de la tarda al carrer de la Selva de Mar, que és també el punt d'arribada. El circuit, de deu quilòmetres, comença enfilant el front Marítim fins a arribar al Pla de Palau. Des d'allà es ressegueix la part baixa del parc de la Ciutadella i s'enfila per diversos carrers del Poblenou fins a arribar a l'avinguda Diagonal, des d'on es fa la baixada un cop més pel carrer de la Selva de Mar, tram final del recorregut.

Per a tots aquells que no hagin arribat a temps a la inscripció de la de Barcelona o que simplement vulguin animar els corredors, hi ha moltes altres opcions, tant arran de la costa com en municipis de l'interior. La qüestió és deixar enrere el 2011 corrent per encetar el 2012 en plena forma i amb l'esperança que l'any nou sigui millor per a tothom.

PER ARRIBAR-HI

La cursa comença i acaba al carrer de la Selva de Mar. Molt a prop hi ha l'estació de metro de Selva de Mar de la L4 i l'estació de tramvia del mateix nom del Trambesòs (línia T4)
Berga (Berguedà)
Sortida a les 18.30 h des de la plaça Viladomat
Cadaqués (Alt Empordà)
Sortida a les 11 h des del poliesportiu Es Quatre Camins
Canovelles (Vallès Oriental)
Sortida a les 11 h des del pavelló municipal Tagamanent
Cassà de la Selva (Gironès)
Sortida a les 17.30 h des del parc de l'Estació
Castelldefels (Baix Llobregat)
Sortida a les 18.30 h des del Doctor Marañón
Cunit (Baix Penedès)
Sortida a les 18 h des del pavelló poliesportiu Els Joncs
La Garriga (Vallès Oriental)
Sortida a les 18 h del Passeig, cantonada amb el carrer Caselles
Gelida (Alt Penedès)
Sortida a les 17.10 h des del carrer Barcelona
Girona (Gironès)
Sortida a les 18 h des del pavelló municipal Girona-Fontajau
Inca (Mallorca)
Sortida a les 17 h des del poliesportiu Mateu Cañellas
Lleida (Segrià)
Sortida a les 17 h des de la plaça Cervantes
Lloret (Selva)
Sortida a les 11 h des de l'avinguda Rieral
Manlleu (Osona)
Sortida a les 19 h des de l'avinguda de Roma
Montblanc (Conca de Barberà)
Sortida a les 17 h des de la plaça Major
El Pont de Suert (Alta Ribagorça)
Sortida a les 17 h des del carrer Camp de la Vila
Ribes de Freser (Ripollès)
Sortida a les 17.30 h des de la plaça del Mercat
Sabadell (Vallès Occidental)
Sortida a les 16.30 h des de la plaça de la Creu Alta
Sant Lluís (Menorca)
Sortida a les 11.30 h des del poliesportiu de Ses Canaletes
Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental)
Sortida a les 17.30 h des de la plaça Victòria dels Àngels
Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès)
Sortida a les 9 h des del complex esportiu Torribera
Tarragona (Tarragonès)
Sortida a les 17.30 h des del passeig Trafalgar, al Serrallo
Vilanova del Camí (Anoia)
Sortida a les 18 h des de la plaça del Mercat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.