Societat

La contra

Besàvies de penjar a la paret

Senyores grans de tota la comarca són les protagonistes del calendari del 2011 per la igualtat del Consorci de Benestar Social del Pla de l'Estany - Banyoles

Quan li diuen “dona” i “calendari”, a a aquest cronista no li ve pas al cap precisament la mena de dona que surt a l'almanac del 2011 del Consorci de Benestar Social del Pla de l'Estany - Banyoles. Prejudicis de ser home i haver crescut en una societat masclista, suposo. O d'haver portat moltes vegades el cotxe al taller. A combatre aquest món dominat encara per l'home i en què la dona continua sovint relegada a un pla secundari, es dirigeixen molts dels esforços del consorci i l'edició de l'almanac és una de les maneres que tenen per fer-ho. Ja és el quart cop que publiquen el Calendari per la Igualtat: Parlen les Dones, amb l'objectiu de sensibilitzar la gent que cal aconseguir la igualtat de drets i oportunitats entre homes i dones, així com difondre les aportacions de les dones de totes les edats i totes les èpoques, segons expliquen els promotors.

Per al 2011 van decidir fer un homenatge a les dones més grans, aquelles que per edat ja poden ser besàvies. Senyores d'entre 87 i 102 anys que van créixer en ambients rurals quan la vida a pagès era dura de veritat; que van patir una guerra i l'escassetat de la postguerra; com els seus companys, sí, però que a diferència dels homes, els va tocar portar el pes de la feina a casa, cuidar els malalts, pujar la mainada... A la selecció hi ha representats tots els pobles de la comarca. La dona del gener és la Concepció Capell (de 93 anys, de Palol de Revardit); la del febrer, Alberta Ventura (93 anys, Porqueres); la del març, Anna Batchellí (92 anys, Camós); la de l'abril, Maria Terradas (92 anys, Esponellà); la del maig, Lola Reig (102 anys, Cornellà del Terri); la del juny, Francisca Culubret (98 anys, Fontcoberta); la del juliol, Núria Quintana (96 anys, Sant Miquel de Campmajor); la de l'agost, Quimeta Aulet (98 anys, Vilademuls); la del setembre, Mercè Teixidor (92 anys, Serinyà); la de l'octubre, Dolors Coll (99 anys, Banyoles); la del novembre, Lluïsa Marcé (87 anys, Crespià), i la del desembre, Lola Bartomeu (100 anys, Banyoles). Els retrats, molt acurats, els ha fet la fotògrafa Irene Toca i Vinyoles. Per satisfer la curiositat, el calendari inclou també els retrats de les protagonistes quan eren joves, i per retre un homenatge a les dones en general, un poema de Montserrat Abelló: “Parlen les dones / la seva poesia / tendra i forta. / Ben pocs s'aturen / a escoltar aquestes veus, / que, trasbalsades, / un nou llenguatge diuen / nascut al fons dels segles”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.