Medi ambient

SØREN HERMANSEN

DIRECTOR DE SAMSØ ENERGY ACADEMY

“Crec en la propietat cooperativa”

“El suport hauria estat més crític si només fossin promotors privats els que treballessin en la implantació eòlica”

Impulsor de l’autosuficiència energètica renovable de l’illa danesa de Samsø, Hermansen serà avui a les jornades de Girona.

Què destacaria sobre l’experiència renovable a Samsø i a Dinamarca?
Ser l’illa renovable danesa ha estat un gran impuls per al desenvolupament col·lectiu de Samsø. Més llocs de treball, economia circular i l’enfortiment de les capacitats de la comunitat per adaptar-se a nous contextos. I Samsø té avui una marca global valuosa per moltes raons.
Que les cooperatives de barri impulsin els parcs eòlics va ser un element clau?
El sentiment de propietat i organització cooperativa és un motor molt important per a les instal·lacions eòliques. Crec que el suport hauria estat més crític si només fossin promotors privats els que treballessin en la implantació eòlica. La propietat local ha estat una palanca per a l’èxit i l’acceptació.
Com es pot aconseguir l’equilibri entre els parcs eòlics i solars i el manteniment de l’agricultura i la ramaderia?
Els parcs eòlics no tenen cap conflicte amb l’agricultura. Ocupen poc espai, així que no hi ha competència. Els parcs solars són un repte perquè cobreixen una àrea molt més gran per MW de capacitat instal·lada. Cal que hi hagi uns criteris de planificació per no afectar terres de conreu valuoses.
A Catalunya, alguns parcs eòlics es van col·locar en espais naturals i agrícoles. Eren més barats que els terrenys industrials. Això va generar l’oposició del territori. Què en pensa? Què recomanaria?
Si la propietat es comparteix i els agricultors són convidats a ser copropietaris, no necessàriament hi ha d’haver oposició. La propietat facilita l’acceptació de canvis. Passar del NIMBY (not in my back yard) al “Què hi ha per a mi?” és important.
Parli’ns de l’experiència amb l’eòlica marina. A Catalunya, el primer projecte davant del cap de Creus ha generat polèmica perquè alguns diuen que afectarà el medi natural submarí i la pesca.
Tenim un parc eòlic marí, no tan gran (23 MW), però a prop de la costa, a 3,5 km de la platja. El resultat és que hi ha més peix a la zona, per la qual cosa, malgrat la prohibició de pescar a menys de 100 metres dels aerogeneradors, el parc ha estat molt bo per al medi marítim. Inicialment vam tenir resistència dels pescadors però un estudi rigorós ens diu que el medi marí és més ric avui. S’ha creat un nou escull on es desenvolupen peixos i vida marina.
S’imagina una Europa del futur amb comunitats i cooperatives de productors d’energies renovables o, més aviat, una Europa amb energies renovables de les grans empreses que abans eren de petroli, gas i nuclear?
Veig una tendència que els grans actors del negoci energètic s’impliquin cada cop més en el desenvolupament d’infraestructures d’energies renovables. Crec fermament en la propietat cooperativa, però també crec que des de la política cal una posició ferma i decidida en favor d’un compromís sòlid tant amb la indústria com amb la participació ciutadana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia