Societat

gastronomia

El vi novell català surt demà al carrer i celebra l’arribada de la nova anyada

Demà, dia de Sant Martí, ja es podrà trobar el vi novell a les botigues i establiments de restauració de tot el país

Dissabte es dona el tret de sortida a la gira del vi novell a Sant Cugat del Vallès

El vi novell català que aquest any han elaborat tretze cellers surt al carrer demà, dia de Sant Martí, tal com marca la tradició. Els 13 cellers pertanyen a 7 denominacions d’origen diferents. Això suposa un celler més que l’any passat i un total de 17 vins novells entre blancs, rosats i negres. Per celebrar l’arribada de la nova anyada s’han organitzat tot un seguit d’activitats que faran arribar el vi novell a tots els racons del país. La gira The Wine Truck farà la primera parada serà aquest dissabte, 12 de novembre, a Sant Cugat del Vallès.

L’esdeveniment tindrà lloc al Celler Modernista de 18 a 21.30 hores i s’hi podran tastar tots els vins novells d’aquest any, maridar-los amb tapes i gaudir de l’actuació musical de Max Sunyer, guitarrista del grup Pegasus. L’acte compta amb el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat i l’Institut Català de la Vinya i el Vi i forma part del programa de la Setmana del Vi Català.

La gira del vi novell continuarà per poblacions com Tarragona, Tortosa o Les Borges Blanques i culminarà a Barcelona el dissabte 10 de desembre, quan se celebrarà la Festa del Vi Novell als jardins del Palau Robert. La festa torna a celebrar-se després de dos anys d’aturada per la pandèmia, i anirà acompanyada de teatre, música i moltes sorpreses.

Els Falgueras

Toni Falgueras, propietari del Celler de Gelida, i la seva filla Meritxell Falgueras, enòloga i comunicadora del vi, són els padrins del vi novell 2022, en reconeixement a la seva trajectòria per mantenir viva la tradició del vi novell. Toni Falgueras ha estat un dels pioners en recuperar la festa del vi novell a Catalunya i transformar-la en una tradició moderna i pròpia de les nostres terres. Té el títol de Mestre Cellerer de Catalunya, un distintiu que s’atorga a persones que han contribuït a fomentar i estendre la cultura del vi a Catalunya.

En l’acte de presentació de la nova anyada que ha tingut lloc aquest matí a Barcelona els Falgueras han reivindicat el vi novell com a símbol del cicle de la vida, un vi senzill que ens arrela a la terra i ens desperta les ganes de celebrar. Toni Falgueras ha manifestat la seva satisfacció de veure persones joves impulsant de nou aquesta tradició genuïnament catalana i ha fet una defensa dels valors del vi català.

Una tradició que creix

Any rere any, nous cellers s’afegeixen al grup d’elaboradors de vi novell, de manera que dels 8 que hi havia el 2017 s’ha passat als 13 actuals. Per formar-ne part, el producte ha de complir uns requisits com estar embotellat, indicar a l’etiqueta que és vi novell i l’anyada a la que correspon i no treure’l al mercat abans de l’11 de novembre. Les denominacions d’origen, cellers elaboradors i vins novells d’aquest any són els següents: De la DO Conca de Barberà: de Celler Carles Andreu (DO Conca de Barerà) , Carles Andreu Trepat Novell 2022, de Josep Foraster, Els Nanos blanc 2022, de Vinícola de Sarral, Vi Portell rosat Trepat Novell 2022 i Blanc de blancs Portell Novell 2022, de Vins Petxina, Garrí Novell 2022 i Garrí Novell Salvatge 2022.

DO Costers del Segre: del Celler de Sanuí, Petit de Sanuí Blanc Novell 2022. De la DO Empordà: del Celler Cooperatiu d’Espolla, Vi Novell d’Espolla 2022.

De la DO Monsant: del Celler Masroig, Vi Novell 2022, del Celler Ronadelles, Cap de Ruc Novell blanc 2022 i Cap de Ruc Novell negre 2022.

De la DO Penedès: del Celler Cooperatiu de La Granada, Vi Novell blanc 2022, Vi Novell rosat 2022, de Covides, No-Vell 2022, de Mase, el Novell 2022.

De la DO Pla de Bages, del Celler Cooperatiu d’Artés, l’ Artium Caprici 2022 Novell i de la DO Terra Alta, del celler Sant Josep Vins, el Novell de Bot 2022.

Sobre el vi novell

El vi novell és el primer vi fet amb la collita de l’any. Es tracta d’un vi sense cap mena de repòs que, tan bon punt ha acabat la fermentació, es prepara per ser embotellat i distribuït per al seu consum immediat. Això li dona unes característiques especials entre les quals destaquen la frescor i el gust afruitat, que recorda al del raïm acabat de collir. Es tracta d’un vi alegre i sense pretensions ideal per acompanyar àpats informals com un pa amb tomàquet i embotit. De fet, la seva sortida anava associada a la data en què a les masies es feia la matança del porc i s’aprofitava que s’hi reunia molta gent per obrir el vi de la nova collita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia