Societat

Cinema

El gran llegat dels Arinco

L’alcalde de Palamós, Lluís Puig, explica que els propietaris del cinema Arinco estan disposats a cedir un projector per al teatre La Gorga

Inaugurat el 1961, l’Arinco va ser el millor cinema de tota la demarcació

El tercer tancament del multisales Arinco de Palamós no ha de deixar indiferent ningú, especialment per haver estat un dels més emblemàtics de la demarcació. Els Arinco, però, encara poden tenir un futur, a manera de llegat simbòlic, si es vol. L’alcalde de Palamós, Lluís Puig, explica que els propietaris han ofert un dels projectors per poder equipar La Gorga, on hi ha el teatre i és un pou d’activitats. D’alguna manera, el projector dels Arinco es nega a apagar-se definitivament. Difícilment tornaran a reobrir. Això tothom ho té bastant coll avall. Segurament perquè s’està en un important canvi de cicle, a més d’afegir-s’hi la complexa situació econòmica que ha enlairat els costos energètics de manera exponencial, i que en fa inviable l’explotació. A tot això, s’hi ha d’afegir la davallada de públic al multisales.

L’Arinco s’afegeix, doncs, a la llista de tancaments de cinemes, com ara l’Albèniz, de Girona, al juliol, i Las Vegas, de Figueres, al febrer. I tot això en un context en què els cinemes catalans en conjunt perden un 30% d’espectadors, clau per mantenir els costos i fer l’explotació mínimament viable. Aquesta, doncs, serà la tercera vegada que s’apaga la llum dels tres projectors que té actualment la multisala: la primera, el 2017, després de 57 anys d’explotació interrompuda –fins i tot va funcionar quan s’estava reconvertint en multisala–; la segona, el 2019, ja amb la gestió de l’empresa Picking SPI, amb seu a Sant Cugat del Vallès, i finalment ara, amb l’empresa que l’ha gestionat des del 2020, Cinema 4 You. Els cinemes Arinco, ara ja tancats, compten amb tres sales i estan preparats per adaptar-hi fins i tot una quarta. La sala A té una capacitat per a 431 persones, i a les sales B i C hi caben 207 i 187 persones, respectivament.

Palamós ha tingut un gran llegat pel que fa als cinemes. De les primeres i primitives sales, que van sorgir a principi del segle passat, cal destacar l’impacte que van tenir els desapareguts teatre Cervantes, el cinema Tur, l’Ideal, l’Econòmic, el Conchs i el Carmen, aquest darrer una autèntica obra d’art. Tots aquests noms ara ja són història. La modernitat cinematogràfica va arribar a Palamós amb la inauguració, el 1961, del cinema Arinco, considerat durant dècades la millor sala de la demarcació de Girona. La mateixa empresa, el 19 de març del 1981, va fer una nova aposta amb la inauguració del cinema Kyton, que els van tornar a posar a l’avantguarda, en tots els sentits.

L’Arinco va ser, sense cap mena de dubte, un cop es va inaugurar, la joia de la corona durant dècades i en el moment de la seva obertura, la millor sala de Girona. L’empresa Arrendamientos, Industrias y Comercios va iniciar la construcció del cinema l’any 1961 amb un permís d’obres que va costar 19.490 pessetes. El cinema es va inaugurar el 24 de juny del 1961 i va representar una gran innovació de l’arquitecte Mariano Pedral, que va apostar per fugir dels típics teatres adaptats a cinema. I, quan es va inaugurar el Kyton, el seu germà, també desaparegut, es va fer de nou un gran salt.

El seu germà, el Kyton
El cinema Kyton de Palamós, tancat des de feia anys, va ser enderrocat el 2017 per fer-hi un supermercat i pisos. La propietat es va vendre l’immoble a un grup inversor. Aquest cinema va ser trencador per a l’època. Obra de l’arquitecte Gilbert López-Atalaya, el Kyton, que el 1998 també es va reconvertir en un multisales, va ser un dels grans referents de l’exhibició cinematogràfica de les comarques gironines. Abans de la seva demolició i tancament, s’havia convertit en testimoni silenciós i, a la vegada, en un símbol de com ha evolucionat el sector i del final de molts cinemes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia