Infraestructures i serveis

NATÀLIA SALLERAS

PRESIDENTA AFA CARME GUASCH

Figueres porta a concurs la nova escola Carme Guasch

El govern decideix iniciar abans de final d’any el procés de redacció del projecte de la nova escola

Hi ha compromís de Generalitat per finançar-ne el cost

LES XIFRES

5,2
milions d’euros
és el cost de construir l’escola i que la Generalitat ja ha aprovat.
16
anys
fa que l’escola Carme Guasch és en barracons. Aquests ja els havia fet servir l’institut Olivar Gran.
300.000
euros
és el cost aproximat de redactar el projecte constructiu que es traurà ara a concurs.
El govern no creu que s’hagi d’aturar el procés per un contenciós

El nou centre educatiu Carme Guasch de Figueres no està aturat. El consistori ha decidit, fa uns dies, d’encarregar el projecte executiu de la nova escola, que estarà ubicada en un espai contigu al lloc on ara hi ha els barracons provisionals, instal·lats des de fa més de 16 anys. El nou govern quadripartit de la ciutat, amb el comandament de la ciutat des de la primavera del 2019, va donar un cop de timó ja els primers mesos en deixar enrere la idea d’instal·lar el nou Carme Guasch a l’antiga presó de la ciutat, un projecte que no els acabava de quadrar pel cost de la transformació de l’antic centre penitenciari.

El pas és ferm i, malgrat un contenciós administratiu que busca frenar la implantació del nou centre Carme Guasch als terrenys on són ara els barracons i a l’espai adjacent, el govern ha decidit no frenar la tramitació perquè el nou centre educatiu sigui una realitat tan aviat com sigui possible. L’objectiu actual del govern és que la redacció del projecte estigui en procés de licitació les pròximes setmanes i que abans de final d’any ja tingui uns terminis clars. Es tracta de l’adjudicació del redactat del projecte executiu, un tràmit que podria estar superat a principi de l’any 2023.

L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, admet que el govern no frenarà la tramitació perquè considera que no hi ha res que ho faci fer. Lladó està convençuda que cal “donar resposta a aquesta mancança” i que s’ha de fer tan aviat com sigui possible. “Tirem endavant perquè estem convençuts que hem fet la feina bé. No hi ha mesures cautelars. Els interessos particulars no han de passar per sobre dels interessos de la ciutat”, va manifestar, preguntada per la decisió de fer una nova passa endavant en el procés de transformació dels barracons en escola.

El procés per adaptar l’espai als nous usos va iniciar-se l’octubre de l’any 2020, quan es va modificar el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) per assignar l’equipament escolar al mateix espai que ocupa actualment a més d’un terreny adjacent a la vessant sud que, fins ara, no era terreny urbanitzable sinó zona verda. Per aquest motiu, es va compensar la superfície afectada amb terrenys de zona verda dins del barri de l’Olivar Gran. El nou centre escolar Carme Guasch tindrà una superfície total de 9.142 metres quadrats. El canvi del PGOU va establir també una ordenació urbanística adequada del planejament general per possibilitar la implantació d’aquest centre educatiu i ordenar el seu entorn de manera que resulti correctament integrat al barri on s’emplaça. Es va optar, en aquell moment, per modificar el PGOU, malgrat que el nou POUM estava en redacció, per guanyar temps.

L’escola, que des de fa 16 anys està en mòduls, ha estat llargament reivindicat per la comunitat educativa. El nou edifici permetrà l’escolarització d’educació infantil i primària, amb dues línies. Aquests mòduls ja havien estat anteriorment utilitzats per l’institut Olivar Gran, i des del 2006 van ser ocupats per l’escola Carme Guasch.

El govern de la Generalitat va aprovar, el maig de l’any passat, destinar 5,2 milions d’euros a la construcció de l’escola. Es va signar llavors un conveni amb l’Ajuntament de Figueres en què es concretava que l’aportació d’Educació es durà a terme en tres anualitats: 1.566.000 euros per al 2023, 1.827.000 euros per al 2024 i 1.827.000 euros per al 2025.

Tota la comunitat educativa del CEIP Carme Guasch es va manifestar, l’estiu de l’any passat, favorable a la ubicació escollida pel nou govern. “En tot moment, vam estar i hem estat oberts a escoltar propostes d’ubicació, i sembla que, seguint un criteri estrictament tècnic, l’únic lloc amb capacitat per construir-hi una escola és el mateix on estem situats actualment”, van manifestar conjuntament tota la comunitat educativa del CEIP Carme Guasch en resposta a les veus discordants aparegudes per aquelles dates entre la resta de centres educatius de la ciutat. A més, van fer notar també que tots els grups municipals s’havien mostrat d’acord a modificar el pla general l’any anterior. Van rebutjar, a més, la proposta de reiniciar el debat per “extemporani”.

També hi ha oposició a mantenir la ubicació actual

El juny del 2021, les direccions de quinze centre públics de Figueres van signar un manifest en què qüestionaven la ubicació de la nova escola Carme Guasch. S’hi van adherir les direccions de les escoles Amistat, Anicet de Pagès, Joaquim Cusí, Josep Pallach, Pous i Pagès, Maria Àngels Anglada, Parc de les Aigües, Salvador Dalí i Sant Pau i els instituts Deulofeu, Cendrassos, Monturiol, Olivar Gran, Ramon Muntaner i CFA Maria Verdaguer.

En el manifest, s’explicava que mantenir l’escola on és ara no resolia la inadequada distribució d’alguns centres de primària i constataven que, al seu entendre, la zona sud de la ciutat concentra una oferta educativa superior a les necessitats reals atenent el nombre d’habitants que té la zona. Més tard, les associacions de famílies d’aquestes escoles es van posar al costat de les direccions dels centres.

Més recentment, entre el opositors a la construcció de l’escola en l’actual ubicació hi ha l’exalcalde Joan Armangué. Al seu parer, genera saturació d’escoles, provoca una escolarització desequilibrada a la ciutat i causarà, assegura, la pèrdua del que havia de ser el tercer gran parc de la ciutat, el parc dels Olivars, amb una superfície de 17.000 metres quadrats.

“Ara és el nostre moment”

Per què l’escola ha d’anar allà mateix?

Perquè fa 16 anys que hi ha una escola i en fa 25 que aquell espai està destinat als centres educatius. L’any 1996, s’hi van instal·lar els barracons del que era l’institut Olivar Gran, que es va construir al costat; al cap de deu anys, es va fer realitat l’institut i l’escola Carme Guasch va passar a ocupar l’espai. La gent ja relaciona aquell espai amb una escola.
Portar-la a una altra zona de Figueres…
No sembla viable, perquè no hi ha un espai equivalent per poder-ho fer. A més, molts dels alumnes resideixen als voltants. Traslladar aquesta escola suposaria traslladar a l’altra punta de Figueres molts infants que són veïns d’aquest centre. Com que s’ha tardat tant a posar-se a construir la nova escola, l’escola en si mateixa ja s’ha consolidat a l’espai on és ara.
No tothom està d’acord amb la ubicació.
Fins on jo sé, tots els partits polítics de Figueres van estar d’acord a aprovar la modificació de planejament urbanístic per unanimitat. Cap partit polític no ha fet saber a l’AFA que no estigui d’acord a la ubicació. Per darrere hi pot haver alguns moviments de gent, entenc que amb interessos, per fer soroll per la ubicació.
L’anterior mandat, semblava que s’apostava per la presó.
Sembla que no va ser adequat, perquè costava massa diners reformar-lo. Fer l’escola on s’està planejant és el millor que ens pot passar. Penso en els diners i també en el temps. Figueres no té, ara mateix, un espai millor que el que tenim ara.
Hi ha qui proposa un nou debat.
Ja s’ha debatut. I no ens han convidat els que debaten per demanar-nos l’opinió. Tornar-ho a debatre després de tants anys vol dir no tenir una escola a curt termini. Vol dir, pel cap baix, sumar-hi set, vuit, nou anys més. Anant bé. Per tant, els que proposen el debat no tenen ni idea del que significa tenir, vuit, nou o deu anys més l’escola en uns barracons del 1996.
S’han plantejat que això pugui passar?
Seríem la vergonya de Catalunya. Els nostres fills no es mereixen estar 30 anys en uns barracons obsolets que ja no reuneixen els requisits. Convidem a tothom que els vingui a veure. Vuit anys més d’espera no és una solució. Si algú fos capaç de plantejar que l’any vinent es pot tenir una escola feta a la mateixa zona, al mateix districte almenys, parlem-ne.
Hi ha cap proposta alternativa?
No n’hi ha cap d’alternativa ràpida i viable en aquesta zona. Les famílies només podem donar les gràcies perquè això s’hagi desbloquejat. Fa anys que lluitem per aconseguir-ho, malgrat els entrebancs que molts ens han posat. Ara és el nostre moment.
Estem en període preelectoral i el Carme Guasch serà matèria de campanya.
Nosaltres no som de cap partit polític. Sempre hem parlat amb tots. No volem que es barregi això amb política. No volem entrar en lluites partidistes. L’escola ha de ser un bé per a Figueres. Ha de ser un projecte de ciutat. Tots els partits hi van estar d’acord quan es va fer la modificació del planejament. Estem oberts a parlar amb tothom. Demano que públicament tots els partits es pronunciïn sobre la construcció de l’escola Carme Guasch amb caràcter immediat. És que hi ha infants que han fet tota l’escolarització allà, han anat a l’institut i ara ja porten els fills als mateixos barracons!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia