Medi ambient

meteorologia

escalfament

Catalunya ha viscut l’octubre més càlid

El Servei Meteorològic confirma una temperatura “excepcionalment alta” amb màximes superiors als 30ºC

Si acostuma a ser el mes més plujós de l’any, enguany ha estat sec o molt sec

Catalunya ha viscut l’octubre més càlid del que es tenen registres tal com ja avançava per al cas de Barcelona l’Observatori Fabra. Avui el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) confirma que el més ha sigut més calorós que els ja càlids octubres del 2014, 2013, 2006 o 2001: “La temperatura va ser excepcionalment alta per l’època de l’any amb màximes que van superar els 30 °C a molts punts del país i nits tropicals a la línia del litoral”. L’única excepció han estat alguns sectors de la vessant sud del Pirineu occidental o la Costa Daurada.

De “molt càlid” el qualifica el SMC a la major part del país i, especialment, a la Depressió Central i la Val d’Aran respecte de la mitjana històrica. “La massa d’aire tropical que va afectar el país especialment durant la segona quinzena del mes va ser la causant d’aquestes anomalies” que superen en 5ºC la mitjana del període de referència 1961-1990 en alguns punts: el Canós (Segarra), +5,8ºC; Cervera (Segarra), +5,4ºC i Pujalt (Anoia), +5,2ºC. Amb dades des del 1974, l’Observatori de l’Estartit ha registrat la temperatura més alta del mar en un mes d’octubre (21,3ºC), una dècima més que la del 2014 (21,2ºC).

Tot i que aquest mes sol ser el més plujós de l’any al litoral i prelitoral del país, aquest any es pot qualificar de “sec o molt sec” a la major part. Els 100 l/m² només es van assolir a l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà o el Port del Comte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia