Societat

Societat

La transició cap a l’empresa pública supramunicipal

Últims dies a Ciutadans

L’Ajuntament gironí gestiona el servei d’aigua de Girona, Salt i Sarrià des d’un local d’una societat privada

“Sap greu que Girona SA comprés la seu i Agissa li pagués la hipoteca”

Sense local propi i amb una empresa mixta, Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter SA (Agissa), pagant el lloguer a una societat privada (Girona SA). Així és la situació de provisionalitat amb què es gestiona el servei d’abastament d’aigua potable als tres municipis. Diumenge va ser l’últim dia de la societat mixta (Agissa) i, des d’ahir, l’Ajuntament de Girona gestiona el servei, per delegació dels consistoris de Salt i Sarrià de Ter, en una seu provisional. Són els últims dies al carrer Ciutadans.

Després de la dissolució d’Agissa, que prestava el servei des del 1993, el consistori assumeix la seixantena de treballadors i vetlla per subministrar aigua als tres municipis. “Hem subrogat el personal i les instal·lacions. No hi ha cap canvi, l’únic és el paraigua legal amb què es treballa. L’Ajuntament no paga res a Girona SA”, assenyala el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés (Junts).

L’Ajuntament ultima el trasllat del personal i dels responsables directius a un local de lloguer, d’aquí a uns dies. La nova seu serà temporal. Fins que no operi la nova societat supramunicipal pública, Cicle de l’Aigua del Ter SA (Catsa), el consistori durà la gestió a la seu llogada. Més endavant, Catsa farà un concurs i comprarà una seu.

Terés explica que Agissa hauria pogut comprar una seu pròpia quan va gestionar el servei. “La societat mixta podria haver comprat aquest local [seu]. Però el que va fer el soci privat (Girona SA) va ser comprar-lo i el llogava a l’empresa mixta, a Agissa. Amb la quota que hem estat pagant de lloguer tots aquests anys, els altres han pagat la hipoteca. Això és el que sap greu.”

Girona SA ja no forma part de la gestió de l’aigua a Girona, Salt i Sarrià, des que un jutge ho va decidir el setembre del 2017. Des de llavors, el consistori ha vetllat pel servei, sota tutela del jutge.

Fa dotze dies, l’Ajuntament va informar que reclamaria 13,2 milions d’euros per danys i perjudicis a Girona SA, el soci privat de l’extinta Agissa. D’aquells diners, 1,5 milions corresponen al greuge vinculat justament a les oficines del carrer Ciutadans. “D’una part hi ha tot el que es considera que es va pagar de més quan les quotes ja havien permès comprar el local [a partir del 1998]. I de l’altra, el perjudici patrimonial perquè Agissa no va comprar el local”, detalla. I ara l’Ajuntament busca seu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia