Administracions

L’Autoritat Catalana de la Competència sanciona dues empreses per infraccions en licitacions

Les empreses competidores van arribar a acords en la presentació d’ofertes a la Generalitat i els ajuntaments d’Igualada i Calella

Les multes imposades superen els 400.000 euros per una infracció molt greu

L’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha sancionat dues empreses per la seva “actuació concertada” en diverses licitacions del departament de la Presidència de la Generalitat, així com dels Ajuntaments d’Igualada i Calella. Segons l’entitat, les empreses infractores van participar en licitacions els anys 2018, 2019 i 2020 que tenien per objecte la contractació dels serveis de realització tècnica d’actes i esdeveniments institucionals del president de la Generalitat. “Events, S.L. i Arcoiris Lighting Systems, S.A., van implementar una estratègia conjunta en la presentació de les ofertes”, alerta l’ACCO.

En la mateixa línia, s’han trobat similituds en relació amb la presentació d’ofertes a les licitacions promogudes pels Ajuntaments de Calella (2018) i d’Igualada (2020), que tenien per objecte la prestació de serveis tècnics per a la realització d’activitats en el marc de les festes majors. “La concertació entre les referides empreses en la presentació d’ofertes a les licitacions constitueix una infracció (...) de la Llei de la Competència, el qual prohibeix qualsevol acord, decisió o recomanació col·lectiva, o pràctica concertada o conscientment paral·lela, que tingui per objecte, produeixi o pugui produir l’efecte d’impedir, restringir o falsejar la competència en tot o part del mercat nacional”, recorda l’ACCO.

La infracció comesa és qualificada de “molt greu” segons l’Autoritat en constituir un “acord entre empreses competidores”, motiu pel qual s’ha imposat una multa de més de 360.000euros a Iniciatives Events, S.L. i de més de 56.000euros a Arcoiris Lighting Systems, S.A. A més, la resolució imposa a les empreses infractores la prohibició de contractar amb el departament de la Presidència i amb les entitats que en depenen durant 24 mesos.

L’ACCO ha recordat que la concertació entre operadors econòmics en l’àmbit de les licitacions públiques restringeix la competència, ja que impedeix el comportament autònom i independent de les empreses i “elimina els beneficis que aporta la lliure concurrència en els processos de contractació en detriment de l’interès públic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia