Societat

ILLA DE PASQUA

Un incendi crema diversos moais i més de cent hectàrees a l’illa de Pasqua

La zona és Patrimoni Mundial de la Humanitat

Més de 100 hectàrees i un nombre indeterminat de les mítiques estàtues de pedra conegudes com moais han quedat calcinades a l’illa de Pasqua, territori xilè ubicat al mig de l’Oceà Pacífic, a 3.500 quilòmetres a l’oest del continent americà.

El foc va començar dilluns amb la crema de nou hectàrees de pasturatge, però la força del foc i el vent de la zona ràpidament van expandir les flames.

“Lamentem aquest greu incendi a Rapa Nui al volcà Rano Raraku, amb afectació al Lloc de Patrimoni Mundial. Fa només dos dies, el foc va arrasar més de 100 hectàrees a l’illa”, ha escrit a Twitter la subsecretària del Patrimoni Cultural del Ministeri de les Cultures, les Arts i el Patrimoni, Carolina Pérez Dattari, que ha destacat la tasca feta per organitzacions i la pròpia comunitat de l’illa, que han evitat que el costat exterior del planter es cremés completament, i ha mostrat la seva solidaritat amb l’alcalde illenc, Pedro Edmunds. En un mitjà local, Edmunds ha lamentat que “és irrecuperable” el mal causat pel foc.

Per ara no se sap l’impacte total dels danys i diversos equips encarregats de protecció patrimonial s’ha desplaçat a la zona per avaluar els desperfectes. Tot i així, se sap que el cràter del volcà Rano Raraku, on es troba el planter amb què es fabricaven els moais i on n’hi ha 400, ha estat un dels llocs més afectats per les flames.

L’incendi ha tingut lloc tres mesos després de la reobertura de l’illa al turisme mundial, la principal font d’ingressos, i després de passar dos anys completament tancada a l’exterior per la pandèmia de coronavirus.

El 26 de setembre passat, el president de Xile, Gabriel Boric, va remarcar que la reactivació del turisme és “fonamental” per a la recuperació econòmica i va assenyalar que aquesta indústria encara no ha aconseguit arribar als nivells previs als confinaments del 2020. El mandatari va destacar que “Rapa Nui és una de les destinacions turístiques més importants a nivell mundial”. A l’agost d’aquest any, un grup de 230 persones va ser el primer que va tornar a visitar el lloc.

L’illa resguarda el Parc Nacional Rapa Nui (PNRN), una àrea silvestre de Xile que concentra el patrimoni i el llegat de la cultura Rapa Nui. Es calcula que dins del parc hi ha unes 900 estàtues i més de 300 plataformes cerimonials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia