Societat

Calculadora pionera a Catalunya que permet adaptar els contractes a la pujada de preus

L’ha creada la Diputació de Girona, a través del servei de Compra Pública,

La Diputació de Girona, a través del servei de Compra Pública, a crear una calculadora pionera a Catalunya que permet adaptar els contractes públics a la pujada de preus. Es tracta d’una eina que està a disposició dels ajuntaments i les empreses per revisar a l’alça els imports, d’acord amb els índexs publicats pel Ministeri d’Hisenda. “La Diputació ha fet un esforç important per sintetitzar un mecanisme de càlcul complex de revisió de preus, i ara pot oferir una calculadora a l’abast de qualsevol empleat públic o empresa», destaca el diputat de Compra Pública, Joan Fàbrega.

La Llei de contractes del sector públic només preveu la revisió de preus en contractes d’obres superiors a dos anys. Davant de la demanda conjunta de tot el sector de la construcció i l’obra pública per l’escalada inflacionista, el govern espanyol va aprovar un mecanisme extraordinari, mitjançant el Reial decret llei 3/2022, d’1 de març, que possibilitava revisar els preus a l’alça dels contractes d’obra pública superior als quatre mesos; o sigui, de menys envergadura i molt més habituals en el món local.

Per tal de poder determinar l’import de la revisió a l’alça dels preus dels contractes d’obres, cal que estiguin publicats els índexs de preus de la mà d’obra i materials, que trimestralment aprova el Ministeri i que consten a l’INE. Durant tot l’any, l’aprovació i publicació dels índexs ha estat aturada i això ha provocat que les empreses del sector no poguessin saber l’import de la sol·licitud de revisió dels seus contractes.

Aquesta setmana, el Ministeri ha publicat l’índex del primer trimestre de l’any 2022, que implica una forta pujada de determinats materials, com per exemple l’alumini (14,6 %), materials bituminosos (16,3 %) o el mateix preu de l’energia (21,3 %). La publicació d’aquests índex suposarà l’inici de les sol·licituds de les empreses constructores envers els ajuntaments i altres entitats públiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia