Societat

societat

Desmantellat el major laboratori de drogues de disseny detectat a Catalunya

Els Mossos d’Esquadra amb col·laboració amb l’Ertzaintza van intervenir a Mont-roig del Camp substàncies valorades en 4,3 milions d’euros

Els Mossos d’Esquadra, en col·laboració amb l’Etzaintza, van desmantellar el 15 de juny a Mont-roig del Camp (Baix Camp) el major laboratori de droga sintètica detectat a Catalunya i es van confiscar substàncies per valor de 4,3 milions d’euros al mercat negre.

Els dos cossos policials, que han donat a conèixer la investigació aquest divendres des de la comissaria dels Mossos de les Corts de Barcelona, han explicat que hi ha de moment quatre detinguts, un dels quals és el “cuiner” de la droga que produïa ell sol en grans quantitats.

També van ser detinguts la parella del “cuiner, tots dos vivien a la casa on es fabricava la droga, així com, dies abans, va ser arrestada una tercera persona a qui la policia va interceptar 131,638 quilos de pasta de sulfat d’anfetamina en un vehicle, i una quarta que havia adquirit i portava al damunt 1.152 pastilles de cocaïna rosa.

El cap de l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial del Camp de Tarragona, l’inspector Francesc Moragas, ha explicat que al “cuiner” de la droga no se li coneix “formació específica” sobre manipulació d’aquestes substàncies, i creuen que va aprendre de forma autodidacta.

Moragas ha destacat que es tracta d’una persona “amb un talent i una capacitat innata”, ja que és molt difícil manipular tots els líquids que han trobat “i que no t’explotin a la cara”.

Per la seva banda, el cap del grup de substàncies estupefaents de la Comissaria de Bilbao de l’Ertzaintza, el suboficial Hermelo Molero, ha assegurat que podia “tirar-se 20-24 hores en l’elaboració del producte”, ja que es tracta d’un dels laboratoris de drogues de disseny més grans vistos a Espanya.

Les drogues sintètiques es fabricaven al garatge del domicili situat en Mont-Roig, on s’havia instal·lat un laboratori altament tecnificat que produïa grans quantitats de substàncies, que no es venien al detall, sinó a traficants.

La investigació va començar el mes de novembre passat quan l’Ertzaintza, a través de diverses investigacions, va descobrir la possible existència d’un laboratori clandestí de drogues a Tarragona, que els Mossos d’Esquadra pensen que podria portar operatiu des del 2017.

La investigació es va engegar i, a través del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, es va detectar que persones vinculades amb la investigació estaven adquirint tant “precursors de drogues com explosius”.

Entre aquests precursors, s’estava comprant nitrometrà, utilitzat per a la fabricació d’explosius, amb un nivell de puresa del voltant del 99-100 %, quan l’habitual és que s’aconsegueixi amb una puresa molt menor, d’un 10-15 %.

Mil euros el quilo

Al domicili, a més del laboratori, la policia va trobar diversos espais dedicats a d’altres activitats com la soldadura, la modificació d’armes i una zona on presumptament es podien fabricar explosius o artefactes pirotècnics o incendiaris.

El suboficial Hermelo Molero també ha explicat que “a Catalunya no es coneixia aquesta droga en aquestes quantitats”, que al País Basc té valor de 1.000-1.200 euros el quilo una vegada el material està en circulació al carrer i el preu del qual s’incrementa fora d’aquest territori.

En el context de l’operatiu, els Mossos van realitzar una segona entrada a Reus (Baix Camp), en relació amb l’home detingut per portar sulfat d’anfetamina al vehicle, on van trobar més material.

Entre les substàncies que s’han intervingut en el marc d’aquesta investigació, s’han decomissat 156,5 quilos de pasta de ‘speed’ sense tallar amb un valor d’1,68 milions d’euros i que, una vegada tallada, podia augmentar en 2 o 3 vegades la substància.

També, s’han decomissat 108 quilos de ‘speed’ per comercialitzar per un valor d’1,35 milions, així com 21,9 quilos de ‘2CB’, ’tusi’ o cocaïna rosa; 10 kg de ketamina; 2,7 de MDMA, 5 kg de cabdells de marihuana, deu armes de foc i munició -tant real com de fogueig- i 42.000 euros en efectiu.

En la presentació de la investigació que ha dirigit el Jutjat d’Instrucció 3 de Reus també han participat el Cap del Centre d’Informació de la Comissaria de Bilbao, el subcomissari Asier Jauregi, i el sergent Xavier Tenorio, cap de la Unitat Territorial d’Investigació dels Mossos d’Esquadra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia