Societat

Presenten el futur centre de producció de biomassa que subministrarà aigua calenta a Puig de les Bases

El projecte serà realitat l’any 2024 gràcies a una iniciativa conjunta dels departaments de Justícia i Acció Climàtica

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, han presentat el projecte del futur centre logístic de producció de biomassa que s’utilitzarà com a combustible per a la producció d’aigua calenta i calefacció de la presó Puig de les Basses. L’energia obtinguda d’aquest producte de la fusta substituirà en gran mesura el consum de natural del centre.

L’acte ha tingut lloc aquest matí a l’espai on es construirà aquesta instal·lació, situat a l’exterior de l’establiment penitenciari, prop de l’edifici d’instal·lacions de la presó, que és on es troben els acumuladors que rebran l’aigua calenta procedent de les calderes situades al centre logístic

Un centre logístic respectuós amb el medi ambient

En el decurs de la presentació de les dues conselleres han pogut visitar l’indret on es construirà el futur centre logístic, que ocuparà una superfície de 8.000 m² destinada majoritàriament a l’assecatge de la fusta. La instal·lació també acollirà una àrea de producció d’estella i d’aigua calenta de 300 m², on s’instal·larà una estelladora, el garbell, el dipòsit d’estella i la sala de calderes per produir l’aigua calenta. Des d’aquest espai sortiran les canonades que subministraran l’aigua calenta al centre penitenciari. La instal·lació també preveu una àrea formativa de 120m² on es farà la formació especialitzada als interns que hi treballen.

Tot i que no estigui construït el centre logístic, el mes d’octubre arribaran les primeres càrregues de troncs per assecar que serviran per produir les primeres estelles en el futur. L’equipament estarà integrat en el paisatge i disposarà d’una tanca perimetral amb sistemes de seguretat.

Reinserció i rehabilitació

Abastir d'energia la presó del Puig de les Basses, reduir dràsticament el consum de gas natural i, alhora, oferir feina i formació de futur als reclusos que estan en règim obert i a punt de recuperar la llibertat. Aquests són els objectius del futur del centre logístic, que oferirà ocupació retribuïda a catorze interns l'any. 

Serà la primera instal·lació que es posarà en marxa a una presó catalana però la previsió és ampliar-ho. A la planta també hi haurà un espai de 120 metres quadrats on faran la formació especialitzada als interns que hi treballaran. La consellera de Justícia ha destacat que aquest projecte té "moltes avantatges" perquè, a banda d'apostar per la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient, també tindrà "un impacta important en la reinserció i rehabilitació". 

La creació del centre logístic permetrà oferir feina retribuïda a catorze interns l'any, tots ells en règim obert: "Tindran una jornada laboral completa perquè són aquells interns que només van a dormir a la presó". Però no només estaran treballant i cotitzant el temps que estiguin al centre de producció de biomassa, sinó que també rebran formació. 

Ciuró ha exposat que això és cabdal perquè aconseguir una capacitació i una titulació contribueix de manera molt important a les opcions de trobar feina quan recuperin la llibertat. El centre d'iniciatives per a la reinserció (CIRE) s'encarregarà de formar i oferir ocupació a aquestes reclusos. 

La consellera de Justícia ha recordat que la reinserció dels reclusos és una prioritat per al Govern i ha explicat que cada any 1.500 interns troben feina un cop surten de la presó. "És un model que busca evitar la reincidència i avui set de cada deu condemnats no tornen a la presó, ens falta arribar al 100% però treballem de manera incansable per aconseguir", ha dit. 

Un cop seleccionats els catorze primers interns, hi haurà una fase de formació abans de poder treballar. 

Dotze es dedicaran a l'extracció de fusta i dos a produir estelles i gestionar la zona d'emmagatzematge. Un cop superada la formació, i amb la supervisió del CIRE, es faran tres equips de treball. Les tres colles s'encarregaran de la tala dels arbres i d'arrossegar els troncs amb un tractor fins a la zona de campa per a l'assecatge abans que els dos operaris la puguin transformar en estella. 

 4,3 milions

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha explicat que la planta té un cost total de 4,3 milions finançats pel Departament i la previsió és que estigui operatiu el 2024. Jordà ha destacat que és un pas més en la lluita contra el canvi climàtic i situa la gestió dels boscos com una feina de futur i essencial per reduir el risc d'incendis. 

El projecte a la presó del Puig de les Basses es finança amb el fons climàtic que es nodreix de la recaptació de l'impost sobre les emissions de CO2 de vehicles. 

Dos interns que actualment formen part de la brigada que s'ha encarregat de desbrossar el perímetre de la presó per mantenir la franja de protecció en cas d'incendi, Choukri Assaghir i Mohammed Muondir, han exposat que abans de la formació no sabien que existia aquest ofici i que estan molt satisfets amb allò après: "M'agrada molt aquesta feina, treballar a l'aire lliure i mantenir la natura. Abans no sabia ni agafar una desbrossadora ni una motoserra i a partir d'aquí cap endavant, és un futur".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia