Societat

Posaran llums LED en 2.773 punts de Girona

L’Ajuntament comença la tramitació per fer, durant set mesos, 59 actuacions amb una inversió prevista de més d’1,5 milions

Els llums d’aquest tipus passaran del 9,95% al 35% en quatre anys

L’Ajuntament de Girona ha iniciat la licitació d’un nou contracte per incorporar la tecnologia LED en un total de 2.773 punts de llum de la xarxa d’enllumenat públic exterior de la ciutat. En un termini de set mesos des que s’hagi formalitzat el contracte, es faran 59 actuacions en diversos barris, prioritzant primer la substitució dels elements més antics, els que consumeixen més potència i els que requereixen més manteniment. Concretament, s’actuarà als barris de l’Eixample, Carme-Vista Alegre, Barri Vell, Montilivi, Palau, Sant Narcís, Mas Xirgu, Pont Major, Pedret, Fontajau, Germans Sàbat, Can Gibert del Pla, Santa Eugènia, la Creueta, Avellaneda i Sant Daniel.

Set-cents llums

Amb aquesta proposta, el consistori farà un nou pas endavant en l’objectiu de construir una ciutat més eficient i més sostenible. De fet, es tracta d’una de les actuacions més importants que s’han fet per a la renovació de l’enllumenat, amb un pressupost base de licitació d’1.937.082,15 euros (IVA inclòs). L’última va ser l’any 2019, quan es van substituir gairebé 700 llums en onze actuacions en diferents zones de la ciutat.

La xarxa d’enllumenat públic exterior del municipi de Girona està formada actualment per 21.790 punts de llum en 273 escomeses. En els darrers anys tots els llums que s’han instal·lat, tant per noves actuacions com per substituir llums existents, han estat de tecnologia LED. Fins a mitjans de l’any 2019, la xarxa d’enllumenat disposava de 2.144 punts de llum amb tecnologia LED, una xifra que representava un 9,95% dels punts instal·lats.

Segons informa l’Ajuntament, amb les actuacions dels últims quatre anys, aquesta xifra pujarà fins als 7.626 llums LED i el percentatge augmentarà fins al 35 % del total.

L’estalvi energètic que s’obtindrà amb aquesta actuació serà de 1.340 MWh/any (un 66,06% de l’energia consumida actualment per aquests llums), que representa un estalvi ambiental de 357,87 tones de CO2 a l’any.

“Aquesta és, segurament, l’actuació més potent que ha fet l’Ajuntament de Girona per millorar la il·luminació de la ciutat, que ens permetrà fer un salt qualitatiu i quantitatiu molt important per modernitzar una part imprescindible per al bon manteniment de la via pública. Una bona il·luminació millora la seguretat i dóna vida als carrers. El canvi a LED ens permetrà també un augment de l’eficiència econòmica i ambiental, amb un estalvi energètic quant al consum molt considerable”, ha destacat el regidor d’Urbanisme i Activitats del consistori, Lluís Martí.La substitució de les lluminàries i projectors de descàrrega per nous elements de tecnologia LED proporciona nombrosos avantatges. D’una banda, millora l’eficiència energètica de la instal·lació, redueix les emissions de CO2, i constitueix un important estalvi energètic i econòmic per a la ciutat. D’altra banda, suposa una millora de l’eficàcia i de les prestacions dels punts de llum. A més, els llums LED permeten ajustar els nivells lumínics a les necessitats de cada carrer, plaça o espai i ofereixen una il·luminació més uniforme i focalitzada, fet que dóna sensació de més llum i més percepció de seguretaIdentificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.