Societat

Brussel·les evita censurar el Marroc pels fets de Melilla

L’eurocomissària d’Interior qualifica el país nord-africà d’estratègic en la gestió migratòria i aposta per reforçar la cooperació

Els eurodiputats reclamen investigar uns fets que qualifiquen de “tragèdia” i “crims”

La Comissió Europea va evitar ahir censurar l’actuació del Marroc en els fets del 24 de juny passat, que van portar a la mort més d’una trentena de persones i en què més de dues mil van resultar ferides en l’intent de creuar la frontera de Melilla. “Hem de treballar amb el Marroc per debatre aquest esdeveniment tràgic i reforçar encara més el nostre acord migratori”, va respondre així l’eurocomissària d’Interior, Ylva Johansson, en la seva intervenció ahir en el debat en el ple de l’Eurocambra sobre la massacre de Melilla.

“Melilla és una alarma. Hi haurà més gent que posarà el seu futur en mans de traficants. Hem de fer tot el que sigui possible per salvar vides”, va assegurar Johansson, que va remarcar que el Marroc és un país “estratègic” en la gestió migratòria. Tot i considerar “inacceptables” les morts a les fronteres de la Unió Europea, l’eurocomissària va centrar gran part de la seva intervenció en els “traficants” i va defensar que el Marroc és un país “important” per lluitar contra ells. Johansson va demanar que s’investiguin els fets, tot i subratllar que “és molt difícil saber què va passar aquell divendres negre”. “És inacceptable que la gent forci la seva entrada a la UE amb l’ús de mitjans violents i que la gent mori d’aquesta manera a les nostres fronteres”, va remarcar.

Entre els eurodiputats, la majoria va demanar que s’investiguin els fets que van portar a la mort dels migrants. “La política d’asil de la Unió Europea està condicionada pel color de la pell”, va dir amb contundència l’eurodiputada de l’Esquerra Sira Rego, tot subratllant que les polítiques migratòries de la UE són “racistes”. Per l’eurodiputat del PPE Juan Ignacio Zoido, es tracta d’una “tragèdia sense pal·liatius”. “No pot qualificar-se en cap cas d’un afer ben resolt”, va dir en referència a les paraules del president espanyol, Pedro Sánchez.

Al seu torn, la socialdemòcrata Birgit Sippel va fer una crida a la “solidaritat” en la política migratòria, mentre que l’eurodiputat de Renovar Europa Jordi Cañas va acusar el Marroc d’utilitzar la migració per “pressionar” l’Estat espanyol. “Volem saber quin és el pacte amb el Marroc i a quin preu s’estan defensant aquests crims”, va reivindicar l’eurodiputada d’Els Verds Diana Riba, mentre que Carles Puigdemont va defensar que la frontera de la Unió Europea amb el Marroc ha estat escenari de violacions de drets humans des de fa anys.

El debat a l’Eurocambra ha arribat després que mig centenar d’eurodiputats reclamessin en una carta a la Comissió Europea una investigació per esclarir responsabilitats. Els signants –majoritàriament de l’Esquerra i Els Verds, més quatre socialdemòcrates– assenyalaven que els actuals controls fronterers “violen la normativa europea”, inclòs el dret fonamental d’asil, perquè s’impedeix als migrants demanar protecció internacional.

LES FRASES

Hi haurà més persones que posin el seu futur en mans de traficants
Ylva Johansson
eurocomissària d’Interior
La política d’asil de la UE està condicionada pel color de la pell
Sira Rego
Eurodiputada de l’esquerra


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia