Salut

sanitat

L’OMS demana una resposta “urgent” després que els casos de verola del mico es tripliquin a Europa en dues setmanes

Un 10% dels casos han hagut de ser hospitalitzats amb símptomes com febre, fatiga, dolor muscular o vòmits

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat aquest divendres una resposta “urgent” després que els casos de verola del mico s’hagin triplicat a Europa les últimes dues setmanes.

En un comunicat, l’organisme ha reclamat prendre accions coordinades per frenar la malaltia a la regió, on es registren el 90% dels casos.

En aquest sentit, l’OMS revisarà aviat si la verola del mico suposa una Emergència de Salut Pública d’Importància Internacional (PHEIC, per les sigles en anglès). En un comunicat, l’OMS apunta que cal que els països augmentin la vigilància sobre la verola del mico, enviïn missatges clars al públic i als col·lectius afectats i incrementin la inversió en la sanitat pública. La majoria dels casos són en persones d’entre 21 i 40 anys i el 10% han hagut de ser hospitalitzats.

Tres quartes parts dels infectats han informat de símptomes com febre, fatiga, dolor muscular, vòmits, diarrea, calfreds, mal de gola o mal de cap. Entre els homes infectats, l’OMS assenyala que la majoria han assegurat haver mantingut relacions sexuals amb altres homes. L’organització també crida a lluitar contra l’estigmatització del col·lectiu, que pot provocar que molts prefereixin no presentar-se a les autoritats sanitàries “temorosos de les conseqüències”.

“De la lluita contra el VIH sabem com l’estigma impulsa encara més els brots i les epidèmies, però permetre que la nostra por a l’estigma ens impedeixi actuar pot ser igual de perjudicial”, assegura el director regional per Europa de l’OMS, el doctor Hans Henri P. Kluge.

L’OMS apunta que un petit nombre dels infectats també són “convivents, parelles heterosexuals, contactes no sexuals o nens”. De fet, una de les raons que ha fet saltar les alarmes és una major incidència entre dones i nens.

“Simplement, no hi ha lloc per a la complaença, especialment aquí, a la regió europea, amb un brot ràpid que cada hora, dia i setmana està ampliant el seu abast a zones abans no afectades”, alerta Kluge, que també apunta que es tracta d’una oportunitat per capitalitzar les lliçons apreses durant la pandèmia de covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia