Salut

El sistema sanitari, de nou en alerta per l’onada de covid

Salut demana fer un “ús racional” de l’atenció primària en vista de la pujada de contagis, que preveu un pic a finals de juliol

Recomana als més vulnerables que recuperin la mascareta en interiors

Tot i que alguns l’havien pronosticat amb cert dramatisme, encara ningú parla d’una setena onada com a tal. Però es podria estar gestant, perquè cada cop és més evident l’àmplia circulació del virus en la seva variant més transmissible, la BA.5. I també un augment del nombre de casos que, a les portes de les vacances estivals, podria arribar a tensionar de nou el sistema sanitari. És per això que la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va recuperar ahir les rodes de premsa de seguiment de la situació epidemiològica al país i va aprofitar per alertar la població de l’elevat risc de contagi existent pel SARS-CoV-2. Fins i tot per a aquelles persones que es van contagiar en la sisena onada, ja que la darrera versió d’òmicron, responsable ara mateix, pel cap baix, del 80% dels contagis, escapa a la immunitat conferida per les infeccions prèvies o la vacuna.

Aquest increment de la circulació del coronavirus ja s’ha començat a notar als hospitals. Sense ser una situació dramàtica, en les darreres dues setmanes el nombre de casos detectats en aquest entorn pràcticament s’ha doblat. Actualment hi ha 1.762 persones amb covid, unes 400 més que la setmana passada. Les previsions amb què treballa Salut, a càrrec del Grup de Recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC, fan pensar que es podria arribar fins als 3.000 casos a mitjan juliol. Són càlculs que el Biocom ha fet a partir de les dades recollides entre els majors de 60 anys i el que ha anat passant a Portugal, on la BA.5 es va escampar unes setmanes abans.

La líder d’aquest grup, Clara Prats, explica que aquest model del que podria succeir en les pròximes setmanes té un punt d’incertesa, ja que no queda clar quin paper hi tindrà la interacció social derivada de les revetlles de Sant Joan i les festes com la Patum de Berga. “El pic d’ingressos podria arribar la segona o tercera setmana de juliol, o abans, si no hi hagués efecte d’aquestes festes. Això ho sabrem en els pròxims dies”, indica la investigadora.

Les UCI ja s’omplen

Aplicant els mateixos càlculs als casos greus per covid que rebran les UCI, dels 46 actuals es podria passar a 60 o 70 crítics en dues setmanes i el pic es podria situar entre 80 o 100, a tot estirar. “Ara mateix la situació a les UCI és de mínims històrics, però la tendència de creixement ja s’ha començat a apreciar”, afirma Prats.

En vista d’aquest panorama, i amb el personal sanitari a les portes de les vacances (més uns 2.000 de baixa en aquest moment), la doctora Cabezas demana a la població que faci “un ús racional” del sistema sanitari i que en cas de contagi només el faci servir si es tracta d’una persona vulnerable o si el curs de la malaltia s’allunya de la normalitat. “En la majoria de casos, quedant-se a casa, bevent força líquid i amb algun antipirètic si hi ha febre, n’hi haurà prou per controlar la malaltia, com faríem amb una grip o un refredat”, explica.

Segons els càlculs del Biocom, si la població manté el comportament de les darreres setmanes i acudeix al CAP per simptomatologia lleu o sense ser una persona considerada de risc, “en qüestió d’un parell de setmanes es duplicaran les visites, de 7.000 diàries de mitjana a 14.000, amb un pic els dilluns que es podria enfilar fins a les 30.000”. En tot cas, serien xifres d’afectació assistencial que quedarien lluny de les que hi havia en els pitjors moments de la sisena onada, amb pics de 110.000 consultes diàries per covid.

Més enllà de la primària, l’augment de la circulació del coronavirus també s’ha fet notar ja als hospitals. Robert Güerri, cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l’hospital del Mar, explica que el 30% dels pacients d’urgències hi acudeixen per símptomes de covid-19. Güerri explica que ara no hi ha una repercussió hospitalària greu, per bé que els ingressos són d’un perfil específic: “Persones fràgils o amb més malalties; per això, els ingressos són més perllongats del que eren abans i el nivell d’ocupació puja.”

Cabezas, amb mascareta

La secretària de Salut Pública va comparèixer ahir amb mascareta, seguint amb la recomanació del govern que les persones vulnerables, per motiu d’edat o de patologies prèvies, en duguin en espais interiors o bé massificats per evitar riscos. Tret d’això, la Generalitat no valora aplicar restriccions.

LES XIFRES

404
casos
per cada 100.000 habitants és l’estimació de la incidència de covid en la darrera setmana.
1.762
ingressats
amb covid hi ha als hospitals, una quantitat que creix dia rere dia i que podria superar els 3.000 al juliol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia