Societat

L’última Patum de Lluïment celebra els 400 anys de la Guita Grossa amb els ortadors saltant sota el seu llom

La plaça de Sant Pere de Berga vibra i es queda petita com abans de la pandèmia

A les dotze en punt del migdia i sota un sol de justícia, les campanes de la plaça de Sant Pere de Berga han tornat a sonar per donar el tret de sortida a la darrera Patum de Lluïment. Aquest diumenge la plaça s’ha omplert de gom a gom, com abans de la pandèmia, per celebrar els 400 anys de la Guita Grossa, que ha estat la protagonista de la jornada. Per celebrar l’efemèride, els guitaires han saltat al llom de la Mulassa envoltats de centenars de persones. Entre els convidats d’honor que han seguit la festa de corpus berguedana des del balcó de l’Ajuntament hi havia la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que ha begut de la bota que li ha acostat la Guita Grossa, que és un dels elements més antics i singulars de la Patum.

Com era tradició antigament, els portadors de la Guita Grossa s’han posat per dins de la roba de la Mulassa i s’han deixat guiar per les persones de fora per commemorar el 400 aniversari de la comparsa. A més, tal com va fer dijous, la Mulassa ha portat una corona de l’artista gironellenca Sílvia Lleonart.

En aquesta darrera Patum “de gala”, però, hi ha hagut molt més públic que en la de fa tres dies i s’han vist força empentes per fer lloc a les comparses. L’acte ha començat puntual, just després de la Missa Major. Aquest diumenge, però, el termòmetre ha donat una mica de treva als berguedans arribant als 30 graus, cinc menys que dijous.

Totes les comparses excepte els Plens (només surten de nit) hi han estat convocades i han sortit, com mana la tradició, a fer la seva dansa una sola vegada cadascuna i de manera consecutiva. Quan s’ha acabat la ronda, i ja totes les comparses han fet la seva actuació, han començat els Tirabols on les dues Guites i les dues parelles de Gegants han compartit la plaça mentre tothom voltava al so de la música.

Conveni de finançament amb la Generalitat

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha firmat aquest diumenge abans de la Patum de Lluïment un conveni amb l’Ajuntament de Berga que oficialitza el compromís de finançar la festa amb una partida econòmica estable. L’acord no especifica una quantitat econòmica concreta, però parteix de la base dels 100.000 euros que ha rebut el consistori per a fer front a les depeses de programació, sostenibilitat, igualtat i innovació de la Patum durant l’any 2022. Tot plegat, segons la conselleria de Cultura, “per garantir la salvaguarda, el creixement i la projecció de futur d’aquesta manifestació festiva”.

Garriga ha destacat que “la Patum és una festa excepcional, única i singular” i que per això enguany s’ha signat “l’acord per preservar, conservar i ajudar a la celebració de la festa, per millorar tot allò que calgui”. En aquest sentit, Garriga ha apuntat que enguany “hem acordat un ajut molt superior al que s’havia donat mai i això ha d’ajudar, per exemple, a què tota la imatgeria es pugui preservar i conservar en millors condicions”. Garriga també ha ressaltat que aquesta legislatura el Departament de Cultura “ha volgut fer un increment pressupostari molt important en la Direcció General de Cultura Popular, perquè estava infradotada”. “Volem arribar a tot el territori perquè la cultura popular és la base de la nostra cultura”, ha afegit.

Per la seva banda, l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha assenyalat que avui és un dia important per Berga i per La Patum. “Hem signat aquest conveni amb la idea de preservar, mantenir i millorar no només la comparseria, sinó també la festa amb una base de 100.000 euros que esperem que pugui créixer en els pròxims anys”. Sànchez ha destacat que “la Patum és de Berga, a més de ser patrimoni de la humanitat, és un dels patrimonis més emblemàtics de Catalunya”. “Estem molt contents amb la conselleria per fer aquesta aposta i aquest pas endavant amb la festa i crec que aquests anys que vindran continuarem treballant braç a braç per augmentar la xifra econòmica si La Patum ho necessita”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia