Medi ambient

opinió

Vacamorta, compromís amb el territori

Podem dir que tenim un pla efectiu i complirem la sentència

El darrer 2 de juny, amb la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, vam presentar a les membres de la comissió de seguiment del buidatge de l’abocador de Vacamorta el pla que aborda la retirada de la totalitat de les deixalles (3.539.629 tones de residus) dipositades en aquest abocador situat al terme municipal de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, tancat el 2014.

Des de la constitució del Departament d’Acció Climàtica, ara fa tot just un any, presentar una solució per resoldre el buidatge de l’abocador de Vacamorta ha estat una de les nostres màximes prioritats. Per això es va constituir la comissió de seguiment, que ja s’ha reunit diverses vegades amb la voluntat de treballar amb absoluta transparència amb els ajuntaments i el veïnat. Per aquest motiu també hem visitat la zona i hem mantingut diverses reunions amb entitats i municipis. En aquest sentit, en la comissió celebrada el mes de març, des de l’Agència de Residus de Catalunya ens vam comprometre a presentar un pla d’execució de la sentència en el termini de tres mesos. I així ho hem fet, posant remei a molts anys de litigi amb una solució factible i concreta.

La proposta presentada compleix amb les reclamacions del territori, amb el compromís de presentar un pla de buidatge de Vacamorta i amb la sentència judicial. Som aquí perquè les coses passin; amb voluntat política, allò que semblava impossible ha estat possible. En menys d’un any, podem dir que tenim un pla efectiu i que complirem la sentència, buidarem completament l’abocador de Vacamorta i restaurarem la zona humida que hi havia prèviament. Al govern li toca assumir tot el cost del buidatge, però reclamarem responsabilitats a qui no va fer bé la feina en aquell moment. Es tracta de diners públics i per responsabilitat treballarem a fons i fins a l’origen.

El buidatge es farà tenint en compte la priorització en la reutilització, el reciclatge i la valorització material, la recuperació energètica i, finalment, l’abocament. Per tant, un cop triats els residus, caldrà separar-los entre els materials valoritzables i els no valoritzables.

Atenent tots els condicionants, està previst que l’execució material del buidatge tingui una durada de 16 anys, un cost estimat de 188.750.000 € i que s’executi d’acord amb les set fases que es van seguir en l’emplenament de l’abocador.

El cas de Vacamorta és un despropòsit des de fa massa anys. Ara, com a govern responsable, ens hi posem sense vacil·lacions. Vacamorta tornarà a ser com abans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia