Societat

XAVIER CRUÏLLES

OBSERVADOR METEOROLÒGIC DE DAS

“Amb una nevada per Santa Llúcia, cal més neu produïda”

“Cal tenir en compte les inversions tèrmiques de Cerdanya”

“S’haurà d’analitzar si hi ha prou aigua al llac d’abastament dels canons”

El meteoròleg de Das i fuster analitza en aquesta entrevista si la meteorologia jugarà a favor o en contra els Jocs.

La pregunta del milió. Hi haurà prou neu?
Si tenim un hivern com el d’aquest any, amb una sola nevada important entre Santa Bàrbara i Santa Llúcia, caldrà tirar de neu produïda i caldrà analitzar si hi ha prou aigua al llac d’abastament actual dels canons. S’han de tenir en compte les inversions tèrmiques de Cerdanya.
Què vol dir?
Que sovint glaça al fons de la vall i no dalt les pistes. Cal tenir en compte que durant els últims 30 anys les estacions han tirat tota la temporada amb neu artificial, i que, algun any, no hi ha hagut una bona nevada fins passat Nadal i ni han obert. És veritat que també s’han produït nevades primerenques i que quasi sempre s’han obert pistes per la Puríssima.
Preocupat?
Sí, per l’afectació que pugui tenir la pista de descens que s’ha de fer, perquè afectarà la zona on hi ha la veta principal que abasta d’aigua Das.
Quines altres afectacions hi veu?
A les pastures comunals. Això no és un problema, perquè es poden desplaçar, però s’ha d’explicar. Hi ha moltes incògnites i sembla que tot es fa d’amagatotis. Cal sacrificar Cerdanya a canvi de què? Un tren que en una hora i mitja ens du fins a Barcelona, 300 o 400 habitatges a Masella?... La candidatura no es pot comparar amb la de Barcelona 92, es va estudiar, es va parlar amb tothom i es van fer els estudis pertinents molts anys abans de ser candidata.
La consulta és urgent?
Sí, cal un debat. Els Jocs poden ser molt profitosos per a Cerdanya, però no si l’omplim d’hotels i de tràilers de proveïdors.
Què poden aportar?
Habitatge social, sobretot per a famílies joves, dinamitzar la rehabilitació... Quatre o cinc noves famílies a Das t’arreglen el poble. La modernització de la línia del tren de Puigcerdà és un altre aspecte positiu. Facilitaria posar a pistes gent de Barcelona en dues hores, seria una bona alternativa per desplaçar-se a les segones residències, sobretot per als jubilats, etc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.