Medi ambient

SOS Costa Brava denuncia que s’ha col·locat morts de formigó sobre la posidònia

L’ecosistema d’herber de posidònia es troba fortament protegit per diverses lleis i decrets, tant d’àmbit nacional com estatal i europees

L’ajuntament de Begur ha denunciat els fets i ha comunicat a l’empresa que ha de retirar els blocs de manera immediata

Aquest dimarts va haver-hi una allau de denúncies a l’Ajuntament de Begur i al cos d’Agents Rurals pel fet que l’empresa que ha guanyat la concessió del Camp de Boies de la Cala d’Aiguablava ha col·locat morts de formigó directament sobre l’herber de posidònia, fet que està totalment prohibit. L’ecosistema d’herber de posidònia es troba fortament protegit per diverses lleis i decrets, tant d’àmbit nacional com estatal i europees.

SOS Costa Brava ha tingut coneixement dels fets per les fotografies realitzades per un submarinista, amb un extens reportatge fotogràfic on es pot apreciar com els blocs de formigó aixafen les plantes. Per fer un símil amb un ambient terrestre, “seria com llençar meteorits sobre la Fageda d’en Jordà”.

L’Ajuntament de Begur assegura que en el Plec d’Instruccions de la licitació està correctament descrita l’exigència d’utilització de morts ecològics sobre la pradera. El Protocol de bones pràctiques en el fondeig i l’ancoratge al litoral català de la Generalitat de Catalunya de l’any 2016, detalla quins són els sistemes de fixació de baix impacte que minimitzen l’efecte negatiu de la seva instal·lació sobre els hàbitats protegits. I en particular, per les praderes de posidònia, recomana la utilització de sistemes d’ancoratge en espiral amb un sistema similar al d’un tirabuixó.

Des de SOS Costa Brava s’ha denunciat els fets davant l’ajuntament de Begur, que ha respost assegurant que ha denunciat els fets i ha comunicat a l’empresa que ha de retirar els blocs de formigó de manera immediata. No obstant, el mal ja està fet i des de SOS Costa Brava considerem que cal que es prenguin mesures sancionadores contra l’empresa adjudicatària en observació de la legislació vulnerada, de l’incompliment del plec de clàusules de la concessió i pel dany causat a una espècie de protecció prioritària a nivell europeu. Així mateix, l’entitat informa que restarà atenta a la retirada immediata dels morts de formigó i que això es faci amb garanties de mínim dany sobre les praderies afectades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia