Educació

Oposició al tancament de l’escola El Brot de Sant Joan Despí, especialitzada en trastorns d’aprenentatge

Les famílies demanen temps per buscar formules que garanteixin la seva continuïtat

L’escola forma part d’una de les peces de l’anomenada operació Volhov

L’endemà que la fundació que gestiona l’escola El Brot de Sant Joan Despí anunciés el seu tancament, aquest dimecres famílies i professorat s’han mobilitzat per reclamar la seva continuïtat. El centre, amb 91 alumnes i una trentena de professionals, està especialitzat en trastorns d’aprenentatge lleus i és un referent en la matèria. Ara fa un any, Educació els va anunciar que, després de molts anys funcionant fora de normativa, s’havien d’adaptar al decret d’inclusiva, ajustant el seu règim d’admissió d’alumnes a la llei, o passar a ser un centre ordinari. Finalment, la fundació gestora ha optat pel tancament quan, com denuncien les famílies, el procés de preinscripció ja està tancat.

El Brot, fundat fa 33 anys, és un centre concertat que està especialitzat en alumnes amb trastorns d’aprenentatge lleus, com el dèficit d’atenció o la dislèxia que, segons el decret de l’escola inclusiva, s’han d’escolaritzar en centres ordinaris. Després de molts anys amb un règim de funcionament a mida, que permetia a l’escola admetre infants i adolescents sense que un informe en certifiqués la discapacitat, un requisit indispensable per matricular-se en aquest tipus de centres, el departament d’Educació ara fa un any, va rectificar i va establir la necessitat que El Brot complís tots els requisits com a centre d’educació. Així, els obligava a ser una escola inclusiva, amb tot el que comporta, o una escola ordinària.

La fundació gestora, amb greus problemes econòmics i investigada en el cas Volhov, ha optat pel tancament i assegura que l’única alternativa que permetria mantenir obert el centre seria convertir-se en un centre completament privat.

Les famílies lamenten que l’anunci del tancament ha estat molt precipitat, amb el procés de preinscripció ja tancat, i reclamen una moratòria de dos o tres anys per mirar de buscar fórmules que permetin adaptar-se als requeriments del departament. Famílies i professorat asseguren que lluitaran fins el final per garantir la continuïtat del centre, que compta amb un model d’èxit basat en un tracte molt individualitzat i classes d’un màxim de 12 alumnes. “La meva filla és una altra persona des de que va ingressar al Brot. Ha recuperat les ganes d’aprendre”, destaca Jaume Barnadó, pare d’una alumna. Segons Barnadó, la fundació titular ha ofert a les famílies que assumeixin la gestió del centre, però aquestes demanen temps i recursos per estudiar quina és la millor opció, que podria passar per crear una cooperativa.

Des d’Educació asseguren que la fundació ha decidit tancar tot i que des del primer moment se’ls va oferir tot l’acompanyament per adaptar-se al decret d’inclusiva. Així mateix, assenyalen que en cas que el tancament es confirmi, els serveis territorials acompanyaran en tot moment a les famílies amb els suports necessaris per a l’escolarització de tot l’alumnat en d’altres centres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia