Medi ambient

Dos milions del govern per pal·liar el risc d’incendi a les comarques gironines

La Selva interior s’ha dotat amb un pla de prevenció específic per al sud de les Guilleries, una zona on hi ha hagut alguns incendis greus

Han condicionat vuit quilòmetres de pista i dipòsits d’aigua

La Generalitat vol invertir 72 milions en mesures de prevenció d’incendis fins al 2025. I aquest any el pressupost global s’ha multiplicat per sis respecte a l’any passat, dels 3,1 milions d’aleshores als 18,1 d’ara. La xifra, presentada ahir per la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, preveu una despesa territorialitzable a les comarques gironines de 2 milions en quatre anys, sense comptar la renovació de mitjans d’extinció o els ajuts a propietaris privats i les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), per reforçar el parc mòbil.

Sanitjas va visitar ahir algunes de les actuacions que, a banda de l’esforç a la zona fronterera de l’Alt Empordà, han permès dotar la Selva Interior d’un pla d’infraestructures del sector sud de les Guilleries. Acompanyada per la directora territorial d’Acció Climàtica, Elisabet Sànchez, i per responsables de les ADF de la Selva, van recórrer part dels vuit quilòmetres de pista forestal que enllacen la urbanització de Can Fornaca, a Riudarenes, amb la C-25 per l’àmbit d’Argimont i Santa Coloma, una gran massa forestal on també han reparat hidrants i dipòsits d’aigua i prepararan dos punts d’atac de possibles incendis a Can Martí i sota el castell de Montsoriu, com recordava el president de l’ADF, Josep Riera.

No es tracta d’una zona amb incendis freqüents, però concentra unes 30.000 hectàrees de bosc exposades al vent de ponent i focs complicats, com ara el del 1994, que va arrasar 6.500 hectàrees. Pel que fa a l’estiu, Sanitjas augurava que pot ser “complicat” a la demarcació, després de dos anys amb dèficit hídric i malgrat les recents pluges.

LA XIFRA

450.000
euros
es repartiran les ADF gironines per renovar mitjans i afrontar accions i dispositius de prevenció aquest any.

Afavorir el mosaic i implicar privats

A més de la Selva i l’Alt Empordà, el departament també prepara accions a l’Alta Garrotxa i confia que les línies d’ajuts i subvencions contribueixin a implicar els privats, que dominen un 70% de la propietat forestal a Catalunya. 5 milions anuals, en el conjunt del país, es destinaran a ajuts per desbrossar i gestionar finques, amb l’objectiu de recuperar un mosaic de terres conreades que alenteixi l’avenç de possibles incendis, o també fomentar el pasturatge extensiu. Riera feia pedagogia que de vegades cal talar arbres per aclarir boscos fora de control i defensava que cal facilitar les rompudes, un altre concepte que sona malament però que en molts casos consistiria a recuperar conreus abandonats dècades enrere i que han quedat engolits per l’avenç dels boscos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia