Infraestructures i serveis

Figueres té calculat quant costa posar al dia la ciutat

El pla d’inversions 2020-2030 queda al calaix i es constitueix en guia de les necessitats de futur de cara als pròxims mandats

L’informe, actualitzat recentment, detalla les necessitats futures i les xifra en un cost total de 154 milions d’euros

Saber quant val és el primer pas per decidir què cal afrontar primer

Les necessitats d’inversió a Figueres són poc discutibles. La priorització és una altra qüestió. El cost de les necessitats d’inversió de la ciutat es va xifrar l’any 2020 i més recentment s’ha posat al dia, amb 154 milions d’euros, una quantitat que està detallada en el pla d’inversions de la ciutat, que cobreix un horitzó de 20 anys. L’anunci es va fer en plena pandèmia i ja s’ha vist reflectit en la priorització de les inversions efectuades en aquests dos darrers anys. La despesa en enllumenat públic (1.150.000 euros) i en equipaments esportius (6,3 milions d’euros) n’és la plasmació pràctica més notable. Aquest és un càlcul de costos, una anàlisi tècnica de necessitats que posa en evidència les prioritats.

L’anàlisi de necessitats està estructurada en quatre grans apartats: necessitats de sistemes generals (28.088.094 euros), de l’espai públic (44.398.825 euros), en els equipaments municipals (61.329.972 euros) i en els serveis de clavegueram, pluvials i d’aigua (20.209.213 euros). Un total de 154,026 milions d’euros.

Els àmbits temàtics d’actuació en sistemes generals són cinc. En primer lloc, millora del sistema viari per completar l’anella de rondes, especialment en el tram de ronda Nord entre la carretera de Llançà i l’avinguda Salvador Dalí, i el tram de ronda Oest entre l’Olivar Gran i el Sector Industrial Sud (11.651.855 euros).

En segon lloc, la millora del sistema de drenatge per reduir el risc d’inundació a les àrees urbanes travessades pel rec del Mal Pas, entre el Molí Petit i la Marca de l’Ham (4.693.345 euros). El tercer càlcul de sistemes generals és el cost de la millora del sistema de parcs territorials per enllaçar el castell (BCIN) amb les basses del Terrisser (Natura 2000) i el paisatge de la pedra seca (patrimoni immaterial), mitjançant una àrea de sòl públic (Ajuntament / Generalitat / Estat) i els connectors entre la ciutat i l’espai protegit de la Garriga (2.619.179 euros). Les inversions a l’estació de ponent (TGV), previstes integralment, per tal de transformar els sectors urbans adjacents (Culubret, barri de Sant Joan) de manera simultània i coordinada entre els ajuntaments de Figueres i Vilafant i la Generalitat, tenen un cost per a Figueres de 5.905.006 euros.

I, finalment, les millores puntuals de l’entorn est de l’estació del tren convencional per tal de transformar el sector adjacent a la platja de vies fins a la plaça de braus, la bòbila i el perllongament del carrer d’Itàlia, amb equipaments de centralitat, tot establint les connexions de vianants que cusin aquesta porta de llevant amb l’Eixample de Migdia, estan calculades en 3.248.713 euros.

Eixos prioritaris

El pla director d’actuacions a l’espai públic es divideix en quatre apartats. Els considerats eixos prioritaris estan xifrats en 13.078.150 euros i hi destaca l’adequació de l’avinguda Salvador Dalí, xifrada en 6.724.000 euros, així com l’estació TGV-Passeig Nou, amb un càlcul de cost d’1,3 milions d’euros, i l’avinguda Perpinyà, amb 1,1 milions d’euros. Les actuacions a l’àrea central són de 6,1 milions d’euros, i s’hi desglossen fins a catorze sectors, entre els quals destaquen (per costos) les intervencions a la plaça Catalunya (1,9 milions d’euros) i a la pujada del Castell (1,03 milions d’euros). Pel que fa a la reforma de trams d’itineraris veïnals, se n’han calculat fins a disset (6,02 milions d’euros). Els més costosos són els carrers Pasteur i Ramon y Cajal (1,2 milions) i els de la presó vella (1,1 milions d’euros).

La posada al dia de carrers amb voreres inferiors a 1,5 metres està valorada en l’informe per barris. Es creu que s’hi han de destinar fins a 15,1 milions d’euros. De tots, els més costosos són al barri centre (1,7 milions). En l’apartat de carrers amb voreres més amples, la despesa seria de 2,1 milions d’euros. Els trams estan situats a Parc Bosc, Centre, Eixample Migdia, Creu de la Mà, Cementiri, Eixample-Aigüeta, Marca de l’Ham i Vilatenim. L’adequació d’accessibilitat imprescindible de la ciutat té un cost de 17,2 milions d’euros.

Dins de les actuacions a l’espai públic, el pla director preveu l’adequació de camins de ronda (250.273 euros), de camins saludables (267.160 euros) i de vies ciclistes (352.663 euros) i l’adequació de carrers diversos (208.860 euros). Hi ha espais que es preveuen com a adequables per a aparcament i d’altres, per a estada o zona verda. El cost de posar-ho al dia seria de 738.000 euros.

L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, defensa que el pla d’inversions fins al 2030 és més que un full de ruta: “És un projecte de ciutat que serveix per marcar prioritats i millorar serveis com ara l’enllumenat, el clavegueram, la neteja i els equipaments, i que ha de revertir en una millora de la qualitat de vida dels ciutadans.”

Ho situa en el context actual assegurant que aquesta planificació “s’adapta als nous temps” per tal que tothom tingui una ciutat i “es reforci l’orgull de pertinença”. En la línia del discurs de mandat assumit per partits del govern, Lladó assenyala que calia “posar ordre a la ciutat”. “Fer-ho amb una bona planificació és essencial”, hi afegeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona