Medi ambient

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’OIEA diu que la situació a Txernòbil podria haver acabat en accident

El director general de l’agència de l’ONU per a l’energia atòmica diu que durant l’ocupació russa es podria haver produït un accident

El director general de l’OIEA, l’agència atòmica de l’ONU, Rafael Grossi, ha assegurat aquest dimarts durant una visita a l’antiga planta nuclear de Txernòbil (Ucraïna), que durant l’ocupació russa “la seguretat nuclear no era normal i podria haver-se desenvolupat cap a un accident”.

A l’inici d’una visita a la instal·lació que avui fa just 36 anys (26 d’abril de 1986) va ser escenari de l’accident nuclear més gran de la història, el responsable de l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA) ha dit que malgrat la retirada russa el 31 de març passat, la situació continua sent inestable a Txernòbil. “Encara no tenim pau, la situació encara no és estable. Hem d’estar en alerta”, ha assenyalat Grossi davant un grup de periodistes, sense donar més detalls.

El director general ha arribat avui a Txernòbil acompanyat per un equip d’experts de la seva agència i amb mitja tona d’equips de mediació nuclear per a controlar la situació radioactiva del lloc, ocupat durant gran part de març per les forces russes. “Hem de fer alguns treballs de reparació i hem de restablir les connexions (de dades) amb Viena”, ha explicat Grossi en referència a la seu central de l’OIEA en la capital austríaca.

Part de l’equip traslladat a Txernòbil per l’OIEA avui prové de la mateixa agència nuclear i una altra part són donacions de països membres de l’organisme. “L’assistència (de l’OIEA) continuarà. Això és només el primer enviament d’equips, això no és una visita simbòlica”, ha assegurat Grossi, qui ha agraït explícitament als empleats de Txernòbil que van realitzar durant les setmanes de l’ocupació russa el manteniment del lloc. “Van treballar com si res hagués passat i van mantenir la situació estable. En aquest sentit, es va poder evitar el pitjor”, ha dit el director general de l’OIEA.

Al marge de visitar la instal·lació de Txernòbil, que està controlada sota un enorme sarcòfag de ciment per a evitar la fugida de radiació nuclear, els experts de l’OIEA inspeccionaran també l’anomenada “zona d’exclusió” al voltant de la planta. “Compararem les dades, som aquí per a controlar la zona. Tenim informacions sobre algunes activitats (russes) que van tenir lloc allí”, va concloure Grossi, qui va avançar que l’OIEA planeja ser present a Txernòbil “el temps que la situació no requereixi”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia