Societat

Més de 200 processons tornen a sortir al carrer

Després de dos anys d’aturada obligatòria, es recupera l’activitat prepandèmica

Els actes de Verges, Girona, Mataró, Tarragona, Lleida i l’Hospitalet de Llobregat reuneixen milers de persones

La bona evolució de la pandèmia dona treva també a les tradicions de Setmana Santa i, després de dos anys d’aturada obligatòria, més de 200 processons i viacrucis tornaran a sortir al carrer aquestes festes. Una de les més populars, la Dansa de la Mort de Verges, va reunir, la nit de dijous a divendres, milers de persones. Dies abans, ja s’havien esgotat les 1.400 entrades disponibles per veure el Misteri de la Passió a la plaça del poble. Abans de la covid-19, només la Guerra Civil havia fet cancel·lar l’emblemàtica processó i no s’havien pogut veure els esquelets dansant al so del tabal, una tradició que es remunta a l’edat mitjana. El 2020, el confinament va obligar a suspendre-la i, tot i que els tabals van sonar i els veïns van sortir als balcons a entonar l’hosanna, el cant litúrgic que dona la benvinguda a Jesús, els carrers estaven completament buits. Va ser una imatge inèdita que es va repetir –aquell any i el següent– en tots els altres pobles i ciutats de Catalunya. Aquest any, la cultura popular i religiosa torna a sortir al carrer: les processons d’aquesta Setmana Santa seran pràcticament les mateixes que les programades abans de la pandèmia, segons fonts eclesiàstiques. Cada diòcesi aplicarà restriccions segons el seu criteri i en funció de la situació epidemiològica del seu territori, indica la Santa Seu.

El departament de Salut recorda que, com que són a l’aire lliure, les processons no es veuen afectades per cap restricció per la covid, a diferència dels actes que se celebrin a l’interior dels temples, on segueix sent obligatori l’ús de mascareta i gel hidroalcohòlic, tot i que ja no hi ha límit d’aforament.

Entre les processons de Setmana Santa més multitudinàries, destaquen les conegudes com a processons laiques de l’Hospitalet de Llobregat, que reuneixen més de 120.000 persones. Les organitza l’associació cultural andalusa Confraria 15+1, que aquest any celebra el 45 aniversari. Tot i que diumenge van sortir els primers passos, va ser ahir quan va arribar la primera de les grans processons laiques, amb Jesús el Natzarè i la Mare de Déu dels Dolors. “Avui és un dia molt gran”, asseguraven els assistents a peu de carrer, que també parlaven de “nervis” i “molta il·lusió”.

Moltes ganes

També destaquen, per l’espectacularitat de les exhibicions dels soldats romans que intervenen en les seves processons de Setmana Santa, els seguicis de Girona, Tarragona, Lleida i Mataró. Els gremis, confraries i congregacions que les organitzen coincideixen a expressar la il·lusió de tornar a reunir-se al carrer. A Girona, l’acte principal va ser la processó de Divendres Sant. Abans, s’havia pogut assistir a l’exposició de passos, aquest any davant l’església de Sant Feliu.

200
processons i viacrucis
es podran veure aquests dies als carrers i les places de tot el territori català.
1.400
persones
van poder veure el Misteri de la Passió a la plaça de Verges, amb entrada i seient reservat.
120.000
assistents
reuneixen les processons laiques de l’Hospitalet de Llobregat, organitzades per la Confraria 15+1.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]

Retards al corredor sud de Rodalies per una incidència tècnica

Castelldefels

Un estable cremat a fa 2.200 anys es relaciona amb el pas de les tropes d'Anníbal pel Pirineu

Bellver de Cerdanya
La monarquia
Lluís Simon

‘Tornen’ els Borbons

LA CRÒNICA

“Girona no s’acaba al carrer del Carme”

religió

Entrellaçant cristianisme i catalanitat

Barcelona
integració

Mataró recull l’‘artivisme’ de la Vocalia de Dones de Rocafonda

mataró
GIRONA

Pepita Perich rep el guardó al gironí de l'any dels Premis Generalitat

GIRONA

Reclamen a l’Escala que Catalunya reconegui el seu passat esclavista

l’EscaLA

Arxivada la investigació per la mort de 55 avis en una residència de Palau-Solità durant la pandèmia

Barcelona