Societat

“Hem vist molta tristesa, duen la vida a la maleta”

Els olotins que han dut ajuda a Ucraïna arriben amb vuit persones refugiades

Campanyes al Ripollès i a la Cerdanya

“Hem vista molta tristesa, duen la vida a la maleta”, afirmava ahir Jordi Codina, un dels quatre olotins que s’han desplaçat fins a la frontera ucraïnesa i polonesa amb dues furgonetes d’ajuda humanitària i que han recollit 8 persones refugiades per dur-les a la Garrotxa. Cinc van a casa d’amics en diferents punts de la comarca i tres més, a casa d’amics a Agramunt (Urgell).

Transportaven el material recollit amb aportacions d’una quarantena d’empreses garrotxines i en un esmorzar solidari celebrat el cap de setmana passat. Codina va explicar que la tristesa que va veure a la cara de les persones que eren al punt de recollida i de transferència de material és indescriptible. A més, va detallar que van lliurar el material a prop de la frontera ucraïnesa, entre les poblacions poloneses de Stubno i Laszki, a dues persones que el van dur a Lviv, una de les ciutats que estan sent bombardejades per l’exèrcit rus.

A Girona, la Unió Eslovacohispana està donant suport a refugiats ucraïnesos fent de pont entre Habovla, a 280 quilòmetres de la frontera ucraïnesa, i les comarques gironines. La seva portaveu, Lenka Dadova, i propietària d’una pensió en aquell poble dels Càrpats, però, lamenta que no ha rebut resposta de cap de les administracions a qui ha demanat suport per a la manutenció i el transport.

Al Ripollès, i a petició de la comunitat ucraïnesa, la UIER, el Rotary Club i els ajuntaments de Camprodon, Sant Joan de les Abadesses i Ripoll, han activat una campanya per recollir i fer arribar ajuda humanitària a aquell país. També s’hi han implicat escoles i entitats. A més, estan buscant una estratègia per acollir refugiades per viure i treballar a la comarca.

A la Cerdanya, l’Ajuntament de Puigcerdà i el Consell Comarcal, juntament amb el comú andorrà de Sant Julià de Lòria, van fer divendres passat un primer enviament d’ajuda humanitària a Ucraïna.

I, finalment, la Fundació La Caixa ha avançat que destinarà 1,5 milions d’euros a la Creu Roja per atendre els desplaçats interns i els refugiats ucraïnesos.

Quasi 400 refugiats, a Lloret

L’arribada de refugiats ha estat especialment intensa a Lloret, on en cinc dies la nova oficina d’acollida va atendre 230 adults i 147 menors. Una bona part han estat empadronats provisionalment al centre cívic de Can Carbó, explica l’alcalde, Jaume Dulsat, perquè puguin accedir a una targeta sanitària. I la gran incògnita ara mateix és com escolaritzar tants infants i adolescents. Mentrestant, diversos clubs esportius ja els ofereixen més d’un centenar de places perquè puguin entrenar-se amb equips locals, “una manera més d’integrar-los”, diu Dulsat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia