Medi ambient

Un incendi a Peralada dona un toc d’avís per la sequera

Fins a 53 dotacions van haver d’intervenir ahir en un incendi prop de la Muga, atiat per la tramuntana, des de la matinada

El vent bufava amb força i va impedir enlairar-se a efectius aeris

Un incendi va afectar ahir 31 hectàrees, la majoria de les quals en terme municipal de Peralada, un foc que es va iniciar a la matinada en una zona a tocar del quilòmetre 43,5 de la C-252 i va afectar des d’un inici bosc de ribera a totes dues bandes de la Muga i camps del voltant, cremant amb una certa virulència, atiat per la tramuntana forta que bufa a la zona. L’avís es va donar a les 1.24 h i, després de les primeres tasques, es va donar per estabilitzat a les 4.26 h. La tramuntana va revifar-lo i a les 10.34 h es va tornar a considerar actiu, fins que al migdia es va estabilitzar altre cop.

El vent, que va bufar amb molta força (més de 100 km/h), va impossibilitar precisament que els mitjans aeris (ni helicòpter ni avions bombarders) poguessin actuar, cosa que va complicar les tasques d’extinció als Bombers. Pel fet de només poder atacar les flames des de terra, va provocar que es mobilitzessin fins a 53 dotacions.

La tramuntana va facilitar que es generessin força focus secundaris al voltant del focus principal fins i tot a 500 metres lluny. Aquesta va ser la circumstància que va provocar que es cremessin, per exemple, xiprers, un femer i una pila de fusta. Tots els focus secundaris que es van generar eren inconnexos.

Des de bon matí es va posar en prealerta el Pla d’Incendis Forestals de Catalunya (Infocat). El Servei Català de Trànsit va fer tallar durant unes hores (des de les 6.30 h) la carretera N-260 en el tram entre Figueres i Vilajuïga en els dos sentits, i va activar un desviament per la GIP-6042 i la C-252. Es va demanar ajuda a pagesos perquè tinguessin a punt maquinària agrícola i dipòsits d’aigua per si calia ajudar els bombers en les tasques d’extinció. Un home va intoxicar-se per inhalació de fum segons van comunicar els Bombers.

Al migdia, l’incendi havia afectat una superfície de 31 hectàrees, segons van confirmar els Agents Rurals, la majoria en el terme municipal de Peralada. La resta en terme de Figueres i de Cabanes. Les flames havien cremat sobretot zones de conreu però també matolls, arbrat i pastures. Els Bombers el van tornar a donar per estabilitzat al migdia tal com ja havien fet a mig matí però van mantenir-se vigilants en no haver remès la tramuntana. El cap d’emergències de la regió de Girona, l’inspector Jordi Martín, va explicar al migdia que l’afectació dins de l’àrea afectada era desigual i va alertar que aquest foc era un “toc d’alerta” davant la sequera que viu el país i va predir que el febrer seria “llarg”. Martín va explicar que això havia estat així donat que molts camps estaven llaurats.

LA XIFRA

31
hectàrees. Aquesta és la superfície afectada, segons els càlculs dels Agents Forestals.

LA FRASE

Aquest foc és un toc d’alerta davant la sequera que viu el país
Jordi Martín
CAP D’EMERGÈNCIES DE LA REGIÓ DE GIRONA

LA DATA

1.2.2022
Origen.
El foc es va encendre de matinada. L’avís és de les 1.24 h. A les 4.26 h es va donar per estabilitzat. Va revifar


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia