Urbanisme

Pals es proposa salvar el que queda de Radio Liberty

L’Ajuntament i Salvem Platja de Pals s’oposen a l’enderroc que té previst executar l’Estat a curt termini

L’entitat ecologista proposa que es condicioni com a centre d’interpretació

Entitats ecologistes i l’Ajuntament de Pals intentaran evitar l’enderroc “immediat” de les construccions de Radio Liberty que encara queden a la platja. Tant el consistori com les associacions aposten per rehabilitar l’espai i fer-hi un museu que expliqui la història de l’edificació.

De fet, l’equip de govern municipal va reunir-se amb personal del Ministeri de Transició Ecològica per evitar la demolició, però la resposta va ser negativa i només falta la signatura de la ministra Teresa Rivero per fer efectiu l’enderroc. Les entitats ecologistes critiquen que no s’opti per rehabilitar les instal·lacions, recorden que es tracta d’un espai natural i demanen que s’estudiïn altres vies abans de la demolició.

Centre d’interpretació

Una d’aquestes entitats ecologistes és Salvem Platja de Pals. El seu president, Pau Bosch, celebra que l’Ajuntament vagi conjuntament amb ells i demana que “es lluiti fins al final”. Bosch adverteix que amb Radio Liberty pot passar el mateix que amb el Club Mediterranée del cap de Creus, on “encara ara es pot trobar runa escampada”. Per això, a Salvem Platja de Pals veuen la reconversió en un museu i un centre d’interpretació com “l’opció més lògica”. “Probablement el problema és que consideraran que és molt car i que val més la pena tirar-ho a terra”, lamenta Bosch.

A l’entitat es mostren “preocupats i decebuts” perquè els han arribat notícies que l’enderroc és imminent i que la voluntat de la ministra és firmar l’ordre de demolició en breu. Bosch no entén per què des de l’Estat i la Generalitat no es fan enrere, ara que han proposat una alternativa que integraria la nova edificació amb el paisatge i l’espai natural. A més, subratllen el fet que serviria per explicar la història i el paper clau que va suposar Radio Liberty durant la Guerra Freda.

Valor històric

“Té un valor cultural i pedagògic innegable i demolir-ho és perdre part d’una història d’abast mundial que no es pot permetre. Per això està bé que tant les entitats com l’Ajuntament anem a l’una per intentar aturar-ho”, remarca Bosch. La membre del Cercle Català d’Història Eva Sans coincideix amb Bosch en la importància de Ràdio Liberty com a “element pedagògic clau” per entendre la Guerra Freda i part de la història contemporània.

El referent empordanès

Per Salvem Platja de Pals el model a seguir seria com el dels Aiguamolls de l’Empordà, on es va rehabilitar tant l’espai natural com les instal·lacions existents i que ara són un complement al parc. En aquest sentit, Pau Bosch és del parer que aquesta “seria l’opció més sostenible” i recorda que els Aiguamolls de l’Empordà s’han convertit en un “referent” que rep centenars de visitants.

LES DATES

23.03.59
Va ser el dia
de les primeres emissions de Radio Liberty.
25.05.01
Va ser el dia
de l’última emissió des d’aquestes instal·lacions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia